Svoboda požaduje rezignaci obviněných členů představenstva dopravního podniku

Vyjádření primátora Prahy k situaci v DPP (zdroj: ČT24)

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) požaduje rezignaci obviněných členů vedení dopravního podniku a vyhlášení výběrového řízení na jeho generálního ředitele. Kromě toho požaduje plné obsazení orgánů podniku. V sídle Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) v pondělí zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Situací v pražském dopravním podniku se bude v pondělí zabývat rada města. Řešit ji budou i zastupitelé příští čtvrtek.

„Jsem přesvědčen, že je potřeba provést kroky tak, aby to bylo začátkem řešení problému v DPP, protože do této doby žádné zásadní kroky učiněny nebyly,“ řekl primátor. Dodal, že Piráti při koaličních vyjednáváních o kontrolu DPP usilovali, ale nyní je podle něj zjevné, že kontrola města nad jeho největší firmou není uplatňována dostatečně.

„Dnes jsme místo konstruktivního řešení svědky nějakého okopávání kotníků,“ řekl primátor. Dodal, že tři zmíněné požadavky směřují na jeho náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti), který je předsedou dozorčí rady podniku, což je hlavní kontrolní nástroj města nad jeho firmou. V pondělí se bude situací podle Svobody zabývat i rada města. Zasedne také mimořádná dozorčí rada podniku, kterou svolal Hřib. Primátorova náměstkyně Alexandra Udženija (ODS) dodala, že otázku jistě projedná i městské zastupitelstvo, které zasedne příští čtvrtek.

Opoziční ANO požaduje odstoupení náměstka primátora Hřiba z dozorčí rady DPP i vedení Prahy. „Funkce nezvládá,“ uvedl Ondřej Prokop (ANO).

Do výběrového řízení se může přihlásit i současný ředitel

Do výběrového řízení se podle Svobody samozřejmě může přihlásit i současný ředitel Petr Witowski. Termín do konce října na splnění požadavků je podle zástupců ODS sice šibeniční, ale Hřib již prý měl na řešení stavu v podniku dostat času. „Jestli nebude (termín) dodržen, tak potom samozřejmě je debata o tom, jak dál a kdo tu zodpovědnost vezme,“ poznamenala Udženija. Doplnila, že i současná kauza patří mezi následky korupční kauzy Dozimetr z minulého volebního období.

V Praze aktuálně vládne koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN, která má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu většinu – třicet šest hlasů. V opozici jsou Praha sobě, ANO a SPD.

DPP řídí pětičlenné představenstvo, jejímž předsedou je generální ředitel podniku Witowski, který podle svého vyjádření obviněný není. Na ně dohlíží patnáctičlenná dozorčí rada, které předsedá Hřib. Pokud by rezignovali dva obvinění členové představenstva a následně případně i Witowski, představenstvo by bylo neusnášeníschopné, čehož se mimo jiné týká třetí z primátorových požadavků. Zástupce v dozorčí radě mají koaliční i opoziční pražští politici či zástupci zaměstnanců. Valnou hromadou DPP je městská rada.

Čtrnáct obviněných

Po pondělním zásahu NCOZ Vrchní státní zastupitelství v Praze oznámilo, že obvinilo třináct fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek, podle serveru Seznam Zprávy se počet obviněných rozšířil na čtrnáct. Všichni obvinění jsou stíhaní na svobodě. Případ, který se má týkat mimo jiné zakázky na bezpečnostní systém metra, souvisí s dřívější akcí Dozimetr.

V nynější větvi případu jsou podle médií obviněni Jan Marek, který ve čtvrtek odstoupil z dozorčí rady DPP, členové představenstva dopravního podniku Marek Kopřiva a Jiří Špička, bezpečnostní ředitel DPP Bohdan Frajt, podnikatelé Jindřich Špringl starší a Jindřich Špringl mladší, Michal Studnička a Pavel Dovhomilja, jednatel společnosti AŽD Praha Roman Juřík, bývalý člen představenstva DPP Marek Doležal či vedoucí odboru investic podniku Martin Kadlec.

Trestní stíhání je vedeno i proti třem firmám, a to Analogia, Information Systems Factory Group a AŽD Praha. Někteří z obviněných figurují současně i v kauze Dozimetr.