Policie stíhá třináct lidí za úplatkářství související se zakázkami DPP

Policie stíhá v souvislosti s pondělním zásahem v Dopravním podniku hlavního města Prahy (DPP) třináct lidí – konkrétně za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek DPP. Na webu pražského vrchního státního zastupitelství to bez dalších podrobností uvedl dozorující státní zástupce Adam Borgula. Podle médií se kauza týká mimo jiné starší zakázky na bezpečnostní systém v metru.

„Potvrzujeme, že NCOZ provádí v DPP standardní úkony. Důvod zatím neznáme. Vyšetřovatelům DPP poskytuje plnou součinnost,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

„Mohu pouze v obecné rovině uvést, že náš útvar dnešního dne (pozn. pondělí) provádí úkony trestního řízení,“ komentoval situaci mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Server iDNES.cz napsal, že ze zasedání představenstva DPP byli odvedeni generální ředitel Petr Witowski, personální šéf Jiří Špička a další člen představenstva Marek Kopřiva.

Zakázky DPP řeší policie opakovaně. Z poslední doby je nejznámějším případem tzv. kauza Dozimetr, v níž vrchní státní zastupitelství obžalovalo devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, úplatkářství a praní špinavých peněz. Obžaloba tvrdí, že skupina obsadila v podniku důležité pozice tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Praha podala kvůli kauze trestní oznámení, protože následné audity v DPP podle města ukazují na to, že některé zakázky byly předražené, že firma nevýhodně vynakládala finanční prostředky a že v ní byla korupce.