Z dozorčí rady pražského dopravního podniku odstoupil obviněný Jan Marek

Z dozorčí rady Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) odstoupil Jan Marek, obviněný v úplatkářské kauze veřejných zakázek této městské společnosti, uvedl náměstek primátora a předseda dozorčí rady Zdeněk Hřib (Piráti). Marek v radě zastupoval TOP 09, podle webu dopravního podniku byl jejím místopředsedou. Trestně stíhaný Marek už dříve rezignoval na funkci místopředsedy představenstva Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) a odešel z majetkové komise města Plzně.

Hřib požádal primátora Bohuslava Svobodu a předsedu klubu zastupitelů koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Tomáše Portlíka (oba ODS) o nominaci nového člena rady. Také oznámil, že rada se na mimořádném zasedání sejde 21. října, kdy bude situaci řešit.

V sídle DPP v pondělí zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Vrchní státní zastupitelství v Praze poté oznámilo, že obvinilo třináct fyzických a právnických osob za úplatkářské trestné činy související s plněním veřejných zakázek, podle serveru Seznam Zprávy se počet obviněných rozšířil na čtrnáct. Všichni obvinění jsou stíhaní na svobodě. Případ, který se má týkat mimo jiné zakázky na bezpečnostní systém metra, souvisí s dřívější kauzou Dozimetr.

V nynější větvi případu jsou podle médií obviněni vedle Marka také členové představenstva dopravního podniku Marek Kopřiva a Jiří Špička, bezpečnostní ředitel DPP Bohdan Frajt, podnikatelé Jindřich Špringl starší a Jindřich Špringl mladší, Michal Studnička a Pavel Dovhomilja, jednatel společnosti AŽD Praha Roman Juřík, bývalý člen představenstva DPP Marek Doležal či vedoucí odboru investic podniku Martin Kadlec.

Trestní stíhání je vedeno i proti třem firmám, a to Analogia, Information Systems Factory Group a AŽD Praha. Někteří z obviněných figurují současně i v kauze Dozimetr.

Vrchní státní zastupitelství v Praze konkrétní jména stíhaných lidí a firem nesdělilo ani nekomentovalo.

Witowski obviněný nebyl

Generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski nebyl z ničeho obviněn. Po zásahu policistů z NCOZ v sídle podniku podával vysvětlení. Hřib ještě téhož dne vyzval Witowského k rezignaci a kritizoval zástupce koalice SPOLU, že dosud blokovali otevřené výběrové řízení na ředitele dopravního podniku.

Podnik řídí pětičlenné představenstvo, jejímž předsedou je Witowski. Na ně dohlíží patnáctičlenná dozorčí rada, které předsedá Hřib. Zástupce v ní mají koaliční i opoziční pražští politici či zástupci zaměstnanců. Valnou hromadou DPP je městská rada.

DPP je největší firmou, kterou hlavní město vlastní. Loni dosáhl obratu 27,27 miliardy korun. Město dává ročně na jeho chod okolo 18 miliard korun. Zakázky DPP řeší policie opakovaně, zatím nejznámější případ Dozimetr míří k soudu.