Doprava na dálnici D8 je bezpečnější. Řidičům se otevřela sjezdová větev na silnici I/9

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek zprovoznilo přímou sjezdovou větev z dálnice D8 u Zdib na tah I/9 směr Mělník. Doprava v místě současné křižovatky má být díky tomu bezpečnější a plynulejší. Stavbu ŘSD zahájilo letos v březnu. Náklady přesáhly čtyřicet milionů korun, uvedl na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Nová přímá silniční větev vznikla kvůli značné dopravní zátěži v úseku, který je na pomezí Prahy a Středočeského kraje. „Odstranil se tak výrazný kolizní bod na mimoúrovňové křižovatce D8 a silnice I/9, kde se denně tvořily velké kolony,“ popsal situaci Mátl.

Zhotovitelem stavby byla společnost Eurovia. Jednalo se o přibližně čtyřsetmetrový úsek sjezdu a navazující úpravy dálnice D8 i silnice I/9, u každé se jednalo o přibližně půl kilometru dlouhou část.

Nová větev byla vybudována tak, aby byla v souladu i s plánovaným zvýšením kapacity I/9 mezi Líbeznicemi a Zdiby. Příprava této stavby pokračuje, příští rok ŘSD předpokládá vydání společného stavebního povolení a o přibližně dva roky později zahájení stavby.

Silnice I/9 tvoří důležitou spojnici mezi severem a středem Česka, prochází územím Ústeckého, Libereckého a Středočeského kraje.