Do Karlovarského kraje se vrací zubní pohotovost ve všední dny, ordinace se budou střídat

Sdružení dvou ordinací se domluvilo s Karlovarským krajem, že bude ve všední dny poskytovat zubní pohotovost. Dostupná bude od 15 do 18 hodin, a to střídavě v Chebu a Ostrově. První pacienty má obsloužit prvního prosince. Pro Českou televizi to uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA). Teď funguje v kraji zubní pohotovost jen o víkendech a státních svátcích.

Chebská ordinace bude přijímat pacienty v pondělí a ve středu, ta ostrovská v úterý, čtvrtek a pátek. „Dosáhli jsme tak toho, že budou obslouženy východní i západní části kraje,“ říká Kulhánek. Hodinová sazba pro zubaře činí podle dohody dva tisíce korun. „Tedy stejně jako pro zubaře sloužící na víkendové pohotovosti,“ vysvětluje hejtman. 

Karlovarský kraj usiluje o zajištění zubní pohotovosti od konce loňského roku. Lékaři v prosinci oznámili, že nebudou dál ve všední dny pohotovost v Karlových Varech sloužit. Od dubna letošního roku tak v kraji chybí možnost ošetření na zubní pohotovosti ve všední dny.

Od té doby vyhlásil krajský úřad veřejné zakázky třikrát. Do prvních dvou se ale nikdo nepřihlásil. Zástupci oblastní stomatologické komory tehdy upozornili, že jsou pohotovostní služby přetížené, a to především proto, že pacienti vnímají pohotovost jako alternativu standardního ošetření, což není jejím primárním posláním.