Dny NATO v Ostravě jsou ohroženy

Ostrava, Mošnov - Vážná komplikace, možná i rána do vazu - tak mluví pořadatelé Dnů NATO o novém přírůstku na mošnovském letišti. V místech, kde se obvykle během přehlídky prohánějí tanky a těžká technika, vyrostly solární panely. Kraj, kterému letiště patří, říká, že se nic neděje. Vojáci to vidí opačně.

Je to největší podobná akce v zemi, o solárních panelech jste nás mohli informovat - tak mluví směrem ke krajskému úřadu pořadatelé Dnů NATO. Křehké panely totiž vyrostly na místě, kde obvykle probíhají dynamické ukázky vojenské techniky. Střelba, jízda a exploze. Majitel letiště - Moravskoslezský kraj - v tom ale problém nevidí. „Pokud jsme každý rok ujišťováni, jak je tato akce pro kraj důležitá, protože dělá dobré jméno nejen v Česku, ale i v zahraničí, tak nás tohle jednání docela překvapilo,“ říká rozčarovaně organizátor Dnů NATO Zbyněk Pavlačík.

„Prostory, které byly pronajaty pro solární panely, byly zcela nevyužívány, proto byly pro tyto účely poskytnuty,“ uvadla mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková. „To, co na letišti vyrostlo, bude bránit čemukoliv, co by nejen armáda, ale i ostatní bezpečnostní složky chtěly divákům v Ostravě předvést,“ myslí si velitel 7. mechanizované brigády Hranice pplk. Ivo Střecha. Jen vloni přišlo na mošnovské letiště 185 000 lidí. Dny NATO jsou prestižní záležitostí i pro českou armádu a prezentují se tady také zástupci ostatních armád NATO. Přiletěl i bombardér B-52 a legenda mezi stíhačkami - britský Hurricane. Počítat v nabitém programu s tím, jak nepoškodit solární panely, nebude jednoduché, hlavně vojáci si nejsou jisti, zda to vůbec půjde.

„Nechtěl bych předjímat, protože je to záležitost, kterou teprve nějakým způsobem analyzujeme s odborníky na pyrotechniku, nicméně už teď víme, že ten dopad bude celkem velký,“ řekl pplk. Ivo Střecha. „V tuto chvíli jednáme s pořadateli Dnů NATO a usilujeme o to, aby průběh akce nebyl nijak narušen,“ uklidňuje mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková. „My bychom si opravdu nepřáli, abychom museli tuhle akci přesunovat někam jinam, to by nás velice mrzelo,“ říká i organizátor Zbyněk Pavlačík. Na otázku, v jaké podobě a hlavně zda vůbec proběhnou dny NATO na mošnovském letišti, odpoví až další jednání. Jisté je, že solární panely budou na mošnovském letišti dalších 20 let.