Dálnice D11 je průjezdná zatím ve směru do Prahy. Ministerstvo dopravy chce najít a potrestat viníka zdržení

Události: Dálnice D11 je už průjezdná ve směru na Prahu (zdroj: ČT24)

Dálnice D11 ve směru na Prahu je opět průjezdná. Zavřená byla neočekávaně celých 48 hodin kvůli bourání mostu. Opačný směr však má být otevřen až v úterý ráno. Za zpožděním akce je to, že silničáři v průběhu noci nestihli odklidit vybouraný materiál. Původně měly práce skončit v neděli ráno. Ministerstvo dopravy chce najít a potrestat viníka, který za velkým zdržením stojí.

„Zhruba dvě hodiny se už plynule jezdí ve směru na Prahu, uzavírka tak v tomto směru skončila po více než 48 hodinách,“ řekla v pondělních Událostech krátce po 19:30 redaktorka ČT Kristina Kolovrátková. Připomněla, že na otevření dálnice ve směru na Hradec Králové si řidiči počkají minimálně do úterního rána. 

„Na místě jsou stále bagry, které drtí suť a postupně ji odváží. Poté ještě bude potřeba odvézt ochrannou zeminu a fólii, následně také dopravní značení. Výrazně lepší situace je teď také na objízdných trasách, tam se na cestě z Prahy zdrží řidiči maximálně pět minut,“ popsala situaci redaktorka. 

Události ČT: Dopravní kolaps na dálnici D11 (zdroj: ČT24)

„Bohužel se nám dálnici nepodaří zprovoznit před ranní dopravní špičkou. Průjezdná bude až v průběhu dne. Informace budeme upřesňovat, řidičům se samozřejmě omlouváme,“ řekla v pondělí ráno Barbora Lišková, mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Praha. Doplnila, že materiálu u opěr mostu bylo tolik, že se nestihl uklidit. Most, který převádí Božanovskou ulici přes dálnici, byl ve špatném stavu. Příští rok začne stavba nového.

Uzavírka v pražských Horních Počernicích začala v sobotu v 17:00 a měla skončit původně v neděli v 09:00. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pak zprovoznění avizovalo na nedělních 18:00 a později na pondělní ráno. Zdržení však pokračovalo i během pondělka. 

Práci komplikovala výztuž a elektrický kabel

Vedle velkého množství výztuže, která se neshodovala s původní projektovou dokumentací, komplikoval práci kabel vysokého napětí. Dělníci ho objevili v nosné konstrukci, také nebyl zanesen v žádné dokumentaci a byl pod proudem. „Proto se práce z bezpečnostních důvodů zastavily na několik hodin,“ uvedla v neděli dopoledne Lišková.

Mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová ráno řekla, že dálnice bude uzavřena zhruba do 12:00 až 14:00. To se ale nestalo. Silničáři už nechtějí odhadovat, kdy bude dálnice průjezdná.

Ministerstvo dopravy chce potrestat viníka

„Uzavírka na D11 musí co nejrychleji skončit a viník tohoto již déle než 24 hodin trvajícího zpoždění na jedné z dopravních tepen republiky by měl nést odpovědnost. Děkuji zároveň Ředitelství silnic a dálnic, že situaci operativně řeší a ve spolupráci s policií pomáhají zmírnit následky vzniklé situace,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Ministerstvo dopravy dá podle něj podnět k zahájení řízení o finančním potrestání viníka. Investorem a stavebníkem je TSK Praha, v rozhodnutí o povolení uzavírky je označena za osobu odpovědnou za provedení stavebních prací společnost COLAS CZ, a. s., uvedlo ministerstvo.

TSK se ke zdržení zatím nechce vyjadřovat. „Vedení společnosti nechá vypracovat kompletní zprávu, která bude obsahovat jak přípravu demolice, tak samotné demoliční práce a jejich provedení, a kompletní postup povolovacích procesů,“ sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková. Teprve poté se správa k případu vyjádří.

Na objízdných trasách byl zvýšený provoz. Kvůli uzavírce dálnice nabíraly zpoždění také příměstské autobusy. „Aktuálně dochází mezi Horními Počernicemi a Nehvizdy ke zpoždění až 60 minut. Linky 354 a 398 jezdí zcela mimo jízdní řád,“ uvedla v devět hodin na Twitteru Pražská integrovaná doprava (PID). Zpoždění čtyřicet minut až hodinu v tomto čase nabíraly linky 303, 344, 354 a 398. 

Provoz na objízdných trasách byl hustý už v neděli večer, místy se tvořily kolony, především před velkými křižovatkami nebo kruhovými objezdy. Doprava z dálnice D11 ve směru do Prahy je svedena na 25. kilometru u Sadské, kamiony musí sjíždět ještě dříve, a to na 39. kilometru.