Termín řízené likvidace pumy v chemičce u Litvínova se posouvá

Policejní pyrotechnici řízeně odpálí leteckou pumu v chemickém areálu Záluží u Litvínova až ve čtvrtek nebo v pátek, nikoliv ve středu, jak původně plánovali, sdělil ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR Karel Čadil. Odklad je nutný kvůli rozmístění velkého množství ochranných pytlů s pískem. Orlen Unipetrol nyní odstavil i etylenovou jednotku, navázal tím na zastavení výroby v sousední rafinerii. Zatím není jasné, kdy chemička obnoví provoz.

Britskou leteckou pumu z druhé světové války objevili ve středu odpoledne dělníci při výkopových pracích. Poté, co pyrotechnik zjistil, jak je nebezpečná, evakuovalo se na šest set lidí, zastavila doprava mezi Mostem a Litvínovem a chemička ve čtvrtek odstavila výrobu v blízké rafinerii.

Provoz na silnici policie obnovila, od pátečního rána také znovu jezdí mezi oběma městy tramvaje. Mimo provoz ale stále zůstává železnice, protože trať vede kolem místa nálezu munice. Chemička počítá s tím, že po zničení pumy výrobu obnoví.

Pokud puma sama nevybuchne, bude zřejmě řízeně odpálena ve čtvrtek, nebo pátek. Čadil ve vysílání ČT24 řekl, že zasedá odborná pyrotechnická komise, která rozhodne, jaký bude postup při likvidaci pumy.

Před tlakovou vlnou ochrání sarkofág z písku

„Před řízeným výbuchem uděláme maximum pro ochranu okolního provozu a zástavby. Kolem letecké pumy vytvoříme takzvaný sarkofág, který bude obsahovat zhruba 400 velkých bigbagů s pískem. Jeden bude obsahovat zhruba metr kubický písku,“ vysvětlil.

Právě kvůli potřebě vybudovat ochranu byla řízená likvidace po domluvě s vedením podniku naplánována na později. Policie totiž původně oznámila, že k odpálení dojde už ve středu.

Momentálně je ochranné pásmo stanovené na patnáct set metrů od pumy. Ve směru chráněném budovou, u které se puma nachází, je to 750 metrů. „To bude platit až do řízeného odpalu. Na něj se pak bezpečnostní uzávěra zvětší,“ podotkl Čadil.

Šéf pyrotechniků Karel Čadil k likvidaci pumy u Litvínova (zdroj: ČT24)

Aspekt počasí

Riziko výbuchu podle Čadila může zvyšovat i současné počasí, kdy v Česku převládají vysoké teploty. „Pumu jsme překryli obalem, aby na ni nesvítilo sluníčko. Víc bohužel v tuto chvíli udělat nemůžeme,“ vysvětlil.

Přístup do rafinerské části závodu v Záluží zůstává podle mluvčí společnosti Orlen Unipetrol Pavla Kaidla omezen pro zaměstnance i externí partnery. „Ve spolupráci s Policií České republiky a hasičským záchranným sborem pokračujeme v přípravách areálu na deaktivaci nalezené bomby,“ uvedl.

Puma může podle pyrotechniků bouchnout do 144 hodin od doby, kdy ji bagr vytáhl ven. Termín uplyne podle odhadů v úterý 27. srpna zhruba hodinu po poledni. „Opravdu se jedná o nebezpečnou záležitost a je nutné dobu zpožďovače dodržet. Za posledních třicet let pyrotechnici nepamatují výskyt této britské pumy, setkávají se spíše s německými, výjimečně americkými pumami,“ řekla už dříve mluvčí policie Ilona Gazdošová. V Německu byly i případy, kdy při likvidaci policisté zemřeli, proto je podle ní na místě maximální opatrnost.

Šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr v pátek uvedl, že stát zřejmě půjčí Unipetrolu část nouzových zásob z hmotných rezerv, čímž by společnost pokryla současný výpadek výroby pohonných hmot. Půjčku ještě musí schválit vláda, jednat o ní bude ve středu. Podle Švagra tak nehrozí nedostatek pohonných hmot na trhu.