Policie pumu u Litvínova řízeně odpálí ve středu

Události: Odpálení pumy u Litvínova (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní situace kolem chemičky v Záluží u Litvínova je vážná, ale stabilizovaná. ČT to řekl mluvčí společnosti Orlen Unipetrol Pavel Kaidl. V areálu podniku zůstává nevybuchlá britská letecká puma z druhé světové války. Až do úterý hrozí, že může kvůli speciálnímu mechanismu explodovat. Policejní pyrotechnici ji chtějí řízeně odpálit ve středu odpoledne. Záleží na počasí a postupu prací, sdělil ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR Karel Čadil. Práce na likvidaci podle něho začnou v úterý ve 13:00, pyrotechnici budou spolupracovat s hasiči a s vedením firmy Orlen Unipetrol.

S pumou nebudou pyrotechnici podle Čadila nijak manipulovat, vytvoří kolem ní „sarkofág“ složený z minimálně čtyř stovek pytlů s pískem. „Následně se řízeně odpálí,“ uvedl. Britskou leteckou pumu z druhé světové války našli dělníci při výkopových pracích ve středu odpoledne. Kvůli speciálnímu zapalovači s chemickým časovačem se s ní do úterního odpoledne nesmí hýbat.

Pyrotechnik Bohuslav Kuda ČT řekl, že puma obsahuje předepjatý úderník, který je držený celuloidovým kotoučem. „Při pádu letecké pumy dojde k rozbití ampulky s acetonem, která potom pomalu proleptává kotouček, a tím je právě řešeno to časování, které může být u některých typů zapalovače až 144 hodin,“ uvedl.

Pyrotechnik Bohuslav Kuda komentuje likvidaci pumy v chemičce u Litvínova (zdroj: ČT24)

Dobu, kdy by puma mohla vybuchnout, počítají pyrotechnici od chvíle, kdy s ní na místě naposledy manipuloval bagr. Celuloid ale podle Kudy může být vzhledem ke stáří pumy křehký, a právě proto nelze s pumou ani po uplynutí doby dále hýbat.

Výbuch pumy podle Kudy způsobí rozlet střepin, jak přímo z těla pumy, tak i z věcí, které exploze zasáhne. „Potom vytvoří tlakovou vlnu a vytvoří také seismickou vlnu. To jsou všechno negativní vlivy, se kterými musíme počítat,“ upozornil pyrotechnik.

Omezení v dopravě i evakuace stovek lidí

Po nálezu munice se z okolí evakuovalo na šest set lidí, zastavila se doprava mezi Mostem a Litvínovem a chemička ve čtvrtek odstavila výrobu v rafinérii, v pátek ráno začala odstavovat etylenovou jednotku.

Provoz na silnici už policie obnovila. Od pátečního rána mezi oběma městy znovu jezdí tramvaje. Mimo provoz zůstává železnice, protože trať vede kolem místa nálezu munice.

Spolupráce s německou stranou

Za posledních třicet let pyrotechnici nepamatují výskyt této britské pumy, setkávají se spíše s německými, výjimečně americkými,“ poznamenala policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

„Němečtí kolegové s nimi zkušenosti mají, a proto s nimi konzultujeme i postup zničení. V Německu byly i případy, kdy při likvidaci policisté zemřeli, proto je na místě maximální opatrnost,“ uvedla.

Po nastudování ničivého účinku této pumy je bezpečnostní vzdálenost 1,5 kilometru od místa nálezu podle policie dostačující. „Obyvatelé okolních obcí jsou mimo nebezpečí. Puma bude likvidována na místě, nikam se převážet nebude,“ dodala mluvčí policie.