TÉMA

Záluží u Mostu

První nálet na rafinerii v Záluží před osmdesáti lety měl stovky obětí. Následovaly další

Americké bombardéry podnikly 12. května 1944 první ničivý nálet na rafinerii v Záluží u Mostu. Bombardování si vyžádalo téměř šest stovek životů. I kvůli tomu, že lidé v chemičce a okolí nedbali varování – od začátku války totiž zažili přes sedmdesát planých poplachů. V závodě nebylo ani dost krytů.
12. 5. 2024|

V Unipetrolu unikl čpavek, dva lidi ošetřila záchranná služba

V pondělí krátce po 18:30 unikl při čerpání cisterny čpavek v chemickém areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova na Mostecku. Situaci začali hned řešit podnikoví hasiči, z preventivních důvodů byla uzavřena veřejná komunikace v blízkosti areálu. Informoval o tom mluvčí skupiny Pavel Kaidl. Únik se podařilo zastavit. Podle hasičů si dva lidi převzala zdravotnická záchranná služba.
23. 11. 2020|

Záluží spojenci bombardovali sedmnáctkrát. Naposledy a nejspíš omylem před 75 lety

Průmyslový komplex s rafinérií v Záluží u Mostu patřil v závěru druhé světové války mezi hlavní cíle spojeneckých bombardování. Vyráběl se zde syntetický benzin pro německou armádu, což z komplexu udělalo strategicky významné místo. Celkem spojenci zaměřili Záluží sedmnáctkrát. Naposledy – a nejspíš omylem – sem bomby dopadly před 75 lety.
5. 3. 2020|

152 tun bomb během devíti minut. Americké pumy před 75 lety připravily o život sedm stovek Pražanů

Před 75 lety proběhl nálet na Prahu, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Poškozeno bylo 2500 domů, zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Praha přitom vůbec neměla být cílem tohoto útoku.
14. 2. 2020|