Bývalý důl Barbora se má proměnit v průmyslový park zhruba za miliardu eur

Události v regionech: Prodej části areálu Dolu Barbora (zdroj: ČT24)

Průmyslový developer Panattoni koupí od společnosti Asental Zdeňka Bakaly část pozemků v areálu bývalého karvinského Dolu Barbora. Brownfield chce proměnit v průmyslový park. Stavební práce na zhruba stohektarovém pozemku by mohly začít za dva roky. Areál by se navíc mohl i výrazně rozšířit.

O využití areálu pro průmyslový park uvažoval Moravskoslezský kraj už před lety, zrealizovat projekt se ale nakonec nepodařilo. Nyní se pozemky Asental chystá prodat developerské společnosti Panattoni. I ta by chtěla do oblasti přivést firmy a novou výrobu.

„Jedná se o pozemky o velikosti zhruba sto hektarů, které jsou již v územním plánu vhodné pro průmyslovou výstavbu. Jedná se tedy o část území, další fáze mohou území rozšířit až na 250 hektarů,“ uvedl generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko Pavel Sovička. 

Developer už uzavřel smlouvu o smlouvě budoucí s prodávajícím Asentalem. Nyní pustí se do přípravy moderního průmyslového areálu. V první fázi prací se počítá s výstavbou výrobních ploch o velikosti až 400 tisíc metrů čtverečních. Stavět by se mohlo začít v roce 2025. 

Příležitost pro Karvinsko

Výše investice by měla přesáhnout jednu miliardu eur. Brownfield přeměněný na průmyslový park by mohl obyvatelům Karvinska přinést nové pracovní příležitosti. Region má zatím nejvyšší nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji.

„Pro nás je dobrou zprávou, že sem má přijít investor, který plánuje průmyslovou výrobu, případně postavit haly pro průmyslovou výrobu a pak je pronajímat,“ řekl mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček. 

Když budou ve městě další pracovní kapacity, mohlo by to navíc přinést zvyšování platů zaměstnanců i v dalších firmách, které v regionu už působí. 

Jeden z největších brownfieldů v Česku

Podrobnosti ohledně transakce nechtěla ani jedna z firem upřesnit. „Nevíme zatím vůbec nic. Současný majitel Asental ani developer nás nekontaktovali a své záměry nám nepředstavili,“ sdělil Hudeček.  

K prodeji jsou připraveny také další pozemky v areálu bývalého dolu, které nyní vlastní státní podnik Diamo. Koupit je chce Moravskoslezský kraj. „Proces odkupu aktuálně běží. Státní podnik Diamo čeká na schválení odkupu předmětných pozemků,“ řekl mluvčí státního podniku Diamo Tomáš Indrei.  

Lokalita bývalého Dolu Barbora je jedním z největších brownfieldů v republice. Atraktivní je zachovalou vlečkou či dobrou dostupností dálnice a ostravského letiště.