Broumovská charita ví, jak ze starého oblečení vyrobit stavební materiál. Už má na to patent

Broumovská charita vyrábí ze starého oblečení stavební materiál (zdroj: ČT24)

Broumovská diakonie vymyslela způsob, jak využít staré poničené oblečení. Z nevyužitého textilu, který charita dostává od lidí pro potřebné, chce po rozdrcení vyrábět stavební desky. Ty by potom mohly stavební firmy využívat například pro stavbu domů. Diakonie už na to má patent a shání peníze na nákup výrobní linky.

Do skladu Broumovské diakonie každý den přivezou zhruba dvacet tun oblečení, textilu a bot. Přímo tam se také třídí. „Lidé nám dávají do kontejnerů i poškozený materiál, který už ale nikdo nedokáže zpracovat,“ řekl ředitel sociálního družstva Diakonie Broumov Pavel Hendrichovský.  

Zatím takové kusy odvážejí na skládku nebo do spalovny, měsíčně je to vyjde na sto tisíc korun. Teď ale vymysleli způsob, jak oblečení či obuv znovu využít. Vyrábět z něj chtějí stavební materiál. „Tento materiál my dokážeme zpracovat do desek, které potom můžou být použity ve stavebnictví,“ vysvětlil Hendrichovský.  

„Dle našich testování jsou výhodou výborné tepelně i zvukově izolační vlastnosti. Na metr čtvereční se využije zhruba deseti kilogramů materiálu,“ popsal technik sociálního družstva Diakonie Broumov Jaroslav Dvořák. 

Oblečení na skládkách představuje velkou ekologickou zátěž

Linka, na kterou momentálně diakonie shání peníze, by mohla zpracovat zhruba čtyři miliony kilogramů oblečení ročně. Třetinu materiálu by charita pokryla z vlastních zdrojů, zbytek oblečení by dovážela.

Nejdůležitější je podle Hendrichovského drtička, která dokáže materiál rozdrtit na požadovanou frakci. Pokud se na linku podaří získat peníze, výrazně to pomůže i životnímu prostředí. Právě textil totiž představuje velkou ekologickou zátěž.