Břeclavskem se v pondělí večer prohnalo tornádo. V Lanžhotě poškodilo na třicet domů

Události: Další případ tornáda na Jižní Moravě (zdroj: ČT24)

Břeclavskem se v pondělí večer podle meteorologů prohnalo tornádo „menší intenzity“ o rychlosti 150 kilometrů v hodině. V Lanžhotě je poškozená zhruba třicítka domů, uvedl starosta Ladislav Straka. Obyvatelé větrný vír natočili. Část Česka v pondělí odpoledne a večer zasáhly silné bouřky. Hasiči na jihu Moravy zasahovali u téměř šedesáti událostí. Na Vysočině vyjížděli nejčastěji na Třebíčsko a Jihlavsko. Místy počasí přerušilo dodávku elektřiny, kterou se podařilo do rána téměř všude obnovit.

Břeclavskem se v pondělí večer prohnalo tornádo zřejmě o rychlosti kolem 150 kilometrů za hodinu. Oznámil to meteorolog Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. 

Münster zkoumá následky tornáda a škod přímo v Lanžhotě. „Na 99 procent můžeme říct, že to bylo tornádo o rychlosti odhadem okolo 150 kilometrů za hodinu,“ konstatoval Münster. Podle něj to naznačují škody jako vyvrácení statnějších stromů. „Na domech nebyly škody tak velké, popadaly tašky nebo části střech,“ dodal meteorolog.

„Původcem tornáda byla dlouho žijící bouřková buňka, která vznikla poblíž Prahy. S ohledem na dlouhou životnost a přechodně i některé radarové příznaky bouře je pravděpodobné, že šlo o supercelu. Budeme dále upřesňovat,“ uvedl ČHMÚ na Twitteru.

Starosta Lanžhota řekl, že vír vypadal jako malé tornádo nebo tromba. Lidé podle něj měli strach s ohledem na to, že za deset dní uplyne rok od chvíle, kdy se Břeclavskem a Hodonínskem prohnalo ničivé tornádo. Tehdy zemřelo šest lidí včetně malého dítěte a z 1200 zasažených domů muselo asi dvě stě k zemi.

„Kolegové potvrdili, že tam skutečně nešlo o nějakou náhodnou souvislost škod s tím pozorovaným kondenzačním chobotem, že šlo tedy skutečně o tornádo,“ řekl v ČT meteorolog ČHMÚ David Rýva. Nejsilnější tornáda podle něj vznikají na takzvaných supercelách. „Jejich jádro rotuje, proto jsou stabilnější a dlouhotrvající. Včera tomu napomohlo to, že se rychle měnil směr a rychlost větru s výškou,“ doplnil. 

Na místě je nyní více lidí, kteří pořizují fotodokumentaci, kterou pak budou meteorologové v následujících dnech vyhodnocovat. „Z toho pak budeme moci přesně určit intenzitu (tornáda). Určitě se jednalo minimálně o tornádo mírné intenzity, to znamená F1. Uvidíme, jestli se najdou nějaké indicie, které by svědčily o vyšším stupni,“ dodal. 

Poruchy na elektrickém vedení

Společnost EG.D opravila většinu poruch na elektrickém vedení v Jihomoravském kraji a na Vysočině, které bouřka způsobila. Bez elektřiny byly večer tisíce domácností. V úterý ráno přetrvávala porucha zhruba u několik desítek, řekl mluvčí firmy Roman Šperňák. „Už během večera jsme opravili většinu míst. Zbylo nám několik desítek domácností. Stále na tom pracujeme,“ uvedl.

Kvůli čerpání vody vyjížděli hasiči na Vysočině do Humpolce nebo do Dukovan na Třebíčsku, kde se voda dostala do sklepa domu. Uklidit ulice po dešti pomáhali také v obci Zbilidy na Jihlavsku. V některých obcích na Třebíčsku padaly v bouřkách i kroupy, poškozené jsou ovocné stromy i další rostliny v zahradách. 

Podle informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu napršelo na některých místech na Vysočině do úterního rána za předešlých 24 hodin téměř dvacet litrů vody na metr čtvereční.

Podle mluvčí hasičů Petry Musilové byla situace nejhorší mezi 16. a 19. hodinou, kdy museli hasiči zasahovat na téměř sedmdesáti místech. „Podvečer a večerní hodiny byly potom již klidnější,“ doplnila Musilová. V úterý už bude v kraji polojasno nebo skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty vystoupají k osmnácti až 21 stupňům Celsia. Foukat bude jen mírný vítr s rychlostí do dvaceti kilometrů v hodině. 

Výstraha meteorologů před silnými bouřkami a větrem platila pro celý Karlovarský, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj, pro celou Vysočinu a Prahu a části Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Ústeckého a Královéhradeckého kraje do pondělní osmé večerní. 

UK: Tornádo na Břeclavsku (zdroj: ČT24)