Audit středočeských silničářů neodhalil žádné podezřelé vazby. Šéf spojený s kauzou Dozimetr ale kvůli tomu skončil

Události v regionech: Audit silničářů kvůli kauze Dozimetr (zdroj: ČT24)

Hloubkový audit, který zadal Středočeský kraj u svých silničářů, zjistil například spojení mezi bývalými zaměstnanci a společnostmi, které se účastnily veřejných zakázek. Naopak ale neprokázal žádné nadstandardní vztahy k bývalému řediteli Janu Lichtnegerovi, který je spojovaný s korupční kauzou Dozimetr.

Manipulace s veřejnými zakázkami a úplatky byly důvody, proč loni v červnu začali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovat hned na několika místech v Praze. Vyloučený ze strany byl třeba bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

Kromě pražského dopravního podniku se kauza dotkla i středočeských silničářů. Na základě informací z médií, které ho s Dozimetrem spojovaly, odvolala loni rada kraje šéfa tamní správy a údržby silnic Jana Lichtnegera.

„Na jednu stranu se po nás politicích chce odpovědnost a okamžité vyvození důsledků. A když tu odpovědnost rychle nevyvodíme, tak je nám vytýkáno, že nereagujeme dostatečně rychle,“ podotkla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

Nyní, po víc než roce, hejtmanství představilo výsledky hloubkového auditu. Ten prověřoval Lichtnegerovo vedení i období před jeho nástupem do funkce.

„Určitě mě překvapilo, že za to nové období, za ředitelování pana Lichtnegera, bylo zjištěno pochybností daleko méně a vazby mezi těmi osobami tam zjištěny nebyly,“ uvedl středočeský radní pro oblast investic a majetku Libor Lesák (ODS).

Za jeho odvoláním si ale vedení kraje i tak stojí. Důvodem měla být ztráta důvěry. Po vypuknutí kauzy se s ním podle hejtmanky ihned setkali a on jim některé věci podle jejich slov zatajil. On sám se k celé věci zatím veřejně nevyjádřil.