Akutní lůžková oddělení v Orlové skončila. Lidé budou dojíždět do Havířova a Karviné

V nemocnici v Orlové definitivně skončila akutní lůžková oddělení. Naplnilo se tak dřívější usnesení Moravskoslezského kraje, který rozhodl o přesunu akutních lůžek do Havířova a Karviné. Proti stěhování oddělení dříve protestovali zaměstnanci nemocnice i obyvatelé města. Orlová dokonce plánovala, že nemocnici převezme, nakonec od záměru ustoupila.

Interní oddělení orlovské nemocnice bylo naposledy otevřeno ve čtvrtek, kdy byli propuštěni poslední pacienti. Ty, kteří budou i nadále potřebovat lékařskou pomoc, čeká převoz právě do nemocnic v Havířově a Karviné. „Oddělení se teď musí uklidit, musí se předistribuovat léky, které zde zůstaly, na jednotlivá oddělení dle potřeby. Samozřejmě je tady ještě papírová práce,“ řekla mluvčí nemocnice Radka Fleischerová.

Kromě interny přestal v noci ze čtvrtka na pátek fungovat i centrální ambulatní příjem nemocnice v Orlové a v pátek ráno také lůžkové oddělení chirurgie. 

Zaměstnanci nemocnice se změn obávají, mají strach například z toho, že péče o akutní pacienty nebude zajištěna tak, jak by měla. Redaktorka ČT Pavla Krůčková zjistila, že u orlovské nemocnice teď Moravskoslezský kraj posílí záchrannou službu, která by v případě potřeby měla pacienty včas dopravit do Havířova nebo Karviné. 

Momentálně se otevře patnáct lůžek v Havířově a šest lůžek v Karviné. V případě, že bude nutná hospitalizace, tak samozřejmě ti pacienti si půjdou lehnout někam jinam, to znamená do Karviné nebo Havířova.
Martin Gebauer
náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

Interní oddělení v Orlové mělo původně končit až za rok, jenže někteří lékaři začali dávat výpovědi a nemocnici tak chyběl personál. Vedení zdravotnického zařízení muselo kvůli tomu proces urychlit. Výpovědi lékařů měly být protestem proti rušení oddělení, jenom na interně jich skončilo sedm. 

„My jsme byli úplně perfektní semknutý kolektiv a neumíme si to vůbec představit. Těžce se o tom mluví. Já osobně jsem tady třicet let,“ řekla jedna ze zdravotních sester na interním oddělení orlovské nemocnice Marcela Liszoková. 

Boj o nemocnici město vzdalo

Město Orlová po rozhodnutí o přesunu aktutních lůžek do okolních měst dokonce zvažovalo, že nemocnici převezme do své správy. Od toho nakonec ustoupilo, protože by údajně nebylo co zachraňovat. 

Podle starosty Miroslava Chlubny (Nezávislí a Změna pro lidi) nemocnici chybí lékaři i zdravotní sestry a budova nemocnice je podle něj už prakticky bezcenná. Převod nemocnice by podle zastupitelů neměl význam, navíc tento krok nepodpořily ani zdravotní pojišťovny. 

„Probíhalo jednání se zdravotními pojišťovnami. Souhlasily s přesunem oddělení, ale ani se nedivím, ty pojišťovny chtějí ve výsledku ušetřit a toto jim přinese úsporu. Ale za jakou cenu ta úspora bude, to teprve uvidíme v budoucnu,“ řekl starosta. 

Vedení Orlové tak s Moraskoslezským krajem momentálně vyjednává alespoň lepší autobusové spojení do Havířova a Karviné. Současné spoje do nemocnic v těchto městech jsou údajně nedostatečné.