Teploty budou v týdnu atakovat dvacítku, na víkend se ochladí

Studio 6: Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Po oteplení v první polovině týdne se od pátku do Česka opět vrátí chladnější počasí. Do čtvrtka se teploty přes den budou pohybovat až kolem dvaceti stupňů Celsia, ranní mlhy se někde udrží po většinu dne. Od pátku teplotní maxima klesnou k patnácti stupňům. Pršet bude výjimečně, o víkendu ale může na hřebenech nejvyšších hor i sněžit, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Poměrně teplo, dynamické a některé dny i větrné počasí a na víkend ochlazení,“ popsal ČHMÚ počasí v týdnu na síti X. Teploty budou podle něj v nížinách atakovat hranici dvaceti stupňů zejména ve středu a ve čtvrtek. V ten den může teploměr podle předpovědi ukázat až 21 stupňů.

V pátek se ochladí, přičemž tento trend bude víceméně pokračovat i o víkendu, avizovali meteorologové. „Denní maxima se opět vrátí na hodnoty kolem patnácti stupňů Celsia. Na hřebenech nejvyšších hor nemůžeme během víkendu vyloučit ani sněhové vločky,“ dodali. „Počasí bude během týdne hodně proměnlivé. Bude to mix slunce, dešťových přeháněk a mlh,“ dodal meteorolog ČT Jan Šrámek.

Přízemní mrazíky se mohly objevit v noci na pondělí, v dalších dnech je ČHMÚ nepředpovídá. Teploty v noci se naopak mohou udržet i nad deseti stupni. Obloha bude v týdnu převážně oblačná nebo polojasná, zataženo meteorologové čekají jen ve středu.

„V příštích dnech musíme počítat místy s mlhavými rány. Podzim se hlásí o slovo a mlhy nebo nízká oblačnost mohou hlavně na Moravě přetrvávat po většinu dne,“ dodal ČHMÚ. Situace se změní na konci týdne, kdy už se mlhy budou tvořit jen výjimečně.