Aktualizovaná předpověď: Nejvíc bude pršet v Jeseníkách, situaci komplikuje silný vítr

Deštivé počasí bude v sobotu pokračovat, zejména na Moravě a ve Slezsku, řeky proto budou dále stoupat. V Čechách mohou srážky v sobotu sice slábnout, ale vrátí se o to silněji v neděli, ukazuje předpověď.

V Česku nadále vytrvale silně prší, podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se situace vyvíjí velmi dramaticky. Nejvýraznější srážky jsou i během odpoledne hlášené z Jesenicka a Ostravska, do noci na pondělí dosáhnou celkové úhrny za čtyřdenní období na návětří Jeseníků přes 500 milimetrů, na hřebenech Krkonoš přes 400 milimetrů. Meteorologové oproti sobotnímu dopoledni přidali povodňové ohrožení (3. SPA) pro Dvůr Králové nad Labem a extrémní povodňové ohrožení pro Bílovec, Nový Jičín a Kopřivnice.

Výstraha na povodňové jevy ze soboty v 16.03
Zdroj: ČHMÚ

Déšť zejména v jihovýchodní polovině našeho území stále pokračuje, intenzita na některých místech dosahuje i 30 milimetrů za hodinu. Od půlnoci napršelo například v Dětmarovicích 150 milimetrů, na Špindlerovce 145 milimetrů, na stanici Slezská Ostrava 144 milimetrů, Zlaté Hory naměřily 137 milimetrů, Karviná 132 milimetrů a Bohumín-Záblatí 130 milimetrů.

Meteoroložka ČT Taťána Míková ke srážkám na Jesenicku (zdroj: ČT24)

Meteorologové varují, že déšť bude pokračovat s podobnou silou. „Počítáme s kontinuálními srážkami,“ sdělila meteoroložka Taťána Míková. Na severních horách od Jizerských přes Krkonoše až po Orlické hory může napršet ještě kolem 150 milimetrů vody, v Moravskoslezském a na severu Olomouckého kraje přes 250 milimetrů, na návětří Jeseníků i přes 300 milimetrů.

Podobnou předpověď potvrzují i aktualizovaná data ČHMÚ, podle nichž během soboty naprší v jihovýchodní polovině území a na horách na severu a severovýchodě 30 až 80 milimetrů, lokálně kolem 100 milimetrů, v Moravskoslezském kraji i kolem 150 milimetrů a v Jeseníkách i kolem 200 milimetrů. Na ostatním území budou úhrny do 30 milimetrů.

Výstraha na srážky ze soboty v 16.03
Zdroj: ČHMÚ

V Čechách mohou podle Míkové srážky mírně slábnout nebo ustat, podle předpovědi ČHMÚ z jedenácté hodiny dopolední se to týká zejména západní poloviny Čech, kde během večera a noci na neděli déšť zeslábne nebo zcela ustane. To se ale nemusí týkat míst, kde ráno prší nejvíce, tedy například Krkonoš. Například na Jesenicku ale deště neustanou. „Hory si jakoby přitahují mraky a nutí je stoupat výš. Čím výš ten mrak dosahuje, tím má větší potenciál, že z něj zaprší,“ vysvětlila.

V neděli se situace podle Míkové může spíše obrátit, tedy srážky se přesunou spíše do Čech, na Moravě budou od východu ustávat. „Srážkové pásmo se bude přesouvat mírně k západu. Srážkové úhrny se budou na většině území kromě západu Čech pohybovat mezi 10 až 50 milimetry, ale v Jizerských horách, Krkonoších a Jeseníkách stále kolem 100 milimetrů. Ve východní polovině území budou srážky během dne ubývat,“ potvrzuje ČHMÚ.

V pondělí 16. září už bude intenzita srážek slabší, naprší většinou 1 až 15 milimetrů, na horách a na jihozápadě Čech lokálně kolem 40 milimetrů.

Očekávané úhrny od sobotního do pondělního rána ukazuje tato mapa:

Množství srážek, které naprší do pondělí
Zdroj: ČHMÚ

Vítr je stále silný

Zatímco množství dalších srážek podle aktualizace ČHMÚ ze sobotního dopoledne bude mírně nižší, než říkaly starší predikce, vítr naopak bude silnější. „Na severních návětřích hor bude srážkové úhrny zvýrazňovat silný severozápadní až severní vítr. V nárazech dosahuje a bude dosahovat v nižších a středních polohách i kolem 70 kilometrů za hodinu, na horách a v exponovaných polohách i kolem 110 kilometrů za hodinu,“ popisuje předpověď z jedenácté hodiny.

Výstraha na silný vítr ze soboty v 16.03
Zdroj: ČHMÚ

V oblasti Českomoravské vrchoviny a jižní a střední Moravy vítr odpoledne zesílí a zejména v noci na neděli bude v nárazech dosahovat i kolem 90 kilometrů za hodinu. Vzhledem k podmáčené půdě a olistění stromů bude docházet k četným polomům a vývratům stromů. Zítra během dne bude vítr na celém území slábnout.“

Hladina řek bude stoupat

Řeky prudce stoupají a voda odtéká po povrchu i tam, kde jindy žádný potok neteče. Výstrahy a informace o stavu na řekách jsou k dispozici ZDE. Podle Míkové se zdá, že na Moravě budou řeky kulminovat už během noci na neděli, pak už bude vody ubývat. Naopak v Čechách v souvislosti s dalšími srážkami nastanou kulminace podle všeho až v noci na pondělí, na některých místech dokonce až během pondělí.

„Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. SPA a případně i padesátiletých průtoků předpokládáme během soboty a neděle na tocích, které odvodňují Jeseníky, Opavsko a Ostravsko.“ Výrazné vzestupy (s překročením 3. SPA) budou i nadále pokračovat u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti, Českomoravskou vrchovinu, Šumavu a Novohradské hory,“ varuje ČHMÚ.

Jaké budou další dny

Nejnovější sobotní předpovědi přinášejí ohledně počasí pozitivní výhled. Pondělní a úterní srážky by už měly být výrazně slabší než ty víkendové. Od středy pak ustanou úplně a mokrou půdu by měla začít vysoušet sluneční paprsky - od středy totiž teploty opět překročí dvacet stupňů Celsia.

Předpověď počasí na příští týden ze sobotního poledne
Zdroj: ČT24