Konec tropů. Do Česka dorazily podzimní deště

Studio 6: Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Po řadě tropických dnů čeká Česko deštivý týden. Od poloviny týdne se výrazně ochladí. Největší ochlazení dorazí ve čtvrtek, kdy teploty mohou klesnout přes den až k devíti stupňům Celsia a v noci mohou spadnout na šest stupňů. Pršet může i vydatně, a to včetně víkendu, informoval Český hydrometeorologický ústav v týdenní předpovědi počasí. Podle měsíční prognózy by se mohlo výrazněji oteplit zřejmě až koncem září.

„V pondělí přejde přes naše území studená fronta k východu. Ve středu postoupí do střední Evropy další studená fronta od severozápadu. Za ní k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu až severu,“ uvedli meteorologové.

Události: V Česku se tento týden ochladí (zdroj: ČT24)

Po pondělí má foukat i další dny, ale už ne tak silně. Na úterý i středu předpovídají meteorologové přeháňky nebo občasný déšť a teploty ještě nad 20 stupňů Celsia.

Od čtvrtka očekávají výrazné ochlazení a vytrvalejší déšť. Ve čtvrtek klesne teplota na devět až 14 stupňů, na východě bude ještě kolem 20 stupňů Celsia. Mohou se objevit bouřky. V pátek se ještě víc ochladí, bude devět až 13 stupňů Celsia. Znovu začne silněji foukat. Vítr dosáhne v nárazech 50 až 60 kilometrů v hodině.

Víkend bude nejspíš převážně zatažený s deštěm, který postupně od západu zeslábne. Teploty se mají nejprve držet kolem 15 stupňů, později kolem 19 stupňů Celsia.

Česko zažilo mimořádně horký konec srpna i začátek září. Tento týden ale zažije teplotní skok až o 15 stupňů. Další týden bude teplotně průměrný, až koncem září by se mohly maximální teploty v týdenním průměru dostat ke dvaceti stupňům Celsia.