Chladno a deštivo vystřídá oteplení. Meteorologové potvrdili slabší tornádo

Události: Počasí a víkendové deště (zdroj: ČT24)

Začátek tohoto týdne bude v Česku chladný a deštivý s teplotami většinou pod dvacet stupňů Celsia. O víkendu se ale zřejmě oteplí až na 28 stupňů. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Chladno potrvá asi do středy a od čtvrtka se má postupně oteplovat. Skoro po celý týden bude asi oblačno až polojasno. Bez srážek by měl být jen pátek. Po oteplení na přelomu tohoto a následujícího týdne budou teploty ve zbytku srpna postupně klesat, vyplývá z měsíčního výhledu ČHMÚ. Méně srážek, než je obvyklé, meteorologové čekají v příštím týdnu.

V pondělí se teploty většinou nepřiblížily ani ke dvacítce, výjimečně se podle záznamů ČHMÚ dostaly k osmnácti stupňům Celsia. Ráno meteorologové uvedli, že pondělí bude i vlivem západního větru pravděpodobně nejchladnějším dnem v tomto týdnu. Srážky zaznamenali na většině území České republiky. 

V úterý a ve středu teploty mají mírně stoupnout. V obou dnech by se měly pohybovat mezi šestnácti a dvaceti stupni Celsia. Bude nejspíš oblačno až zataženo s přeháňkami či deštěm. Výraznější oteplení zřejmě nastane až ve čtvrtek a v pátek. Ve čtvrtek teploty mají stoupnout na dvacet až čtyřiadvacet stupňů a v pátek na dvaadvacet až šestadvacet stupňů. Ve čtvrtek se ještě mohou objevit přeháňky, ale pátek už bude zřejmě bez deště a má být skoro jasno až polojasno.

O víkendu se podle předpovědi přeháňky vrátí a ojediněle se mohou vyskytnout také bouřky. Teploty ale mohou stoupnout až skoro k tropické třicítce. Pohybovat se mají mezi třiadvaceti a osmadvaceti stupni. V neděli by měly být mírně nižší, počátkem příštího týdne se však mohou dostat až ke dvaatřiceti stupňům Celsia.

Následky intenzivního deště

Intenzivní déšť, který o víkendu zasáhl část země, zvedl hladiny některých řek a potoků především na východě Čech a na Moravě. Nebezpečí vzestupu hladin řek hrozilo podle meteorologů v pohraničních horách na severu Královéhradeckého kraje do pondělního poledne.

Hladina řeky Divoká Orlice v Orlickém Záhoří na Rychnovsku klesla, neplatí tam již první povodňový stupeň. Pod jeho úroveň klesla okolo 13:00. První, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity, tam platil krátce v neděli a v pondělí voda opět dosáhla hranice prvního stupně okolo 2:30.

Vydatné deště o víkendu v Královéhradeckém kraji zvedly také hladinu Labe ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku a Metuje v Krčíně na Náchodsku. Druhé stupně povodňové aktivity ale nedosáhly. Povodňový stupeň ve 13:50 neplatil na žádném vodním toku v kraji.

Slabá tornáda

ČHMÚ také uvedl, že v okolí Zvěřínku na Nymbursku se v neděli vpodvečer vyskytlo slabší tornádo. Meteorologové zveřejnili video, na kterém je vidět převržená trampolína a v pozadí tornádo. Upozornili, že oblastí procházely slabší přeháňky bez bleskové aktivity.

Pondělní výzkum tornádo potvrdil. Jeho dráha byla v řádech stovek metrů. Země se dotklo na dvou místech, a to v zástavbě a na louce asi 200 metrů před zástavbou. Kromě výrobních hal, z jejichž střechy se uvolnily plechy, obytná zástavba zasažena nebyla. Nikdo se nezranil.

Slabé tornádo se rovněž vyskytlo i v Tisé na Ústecku. Z průzkumu stanovili meteorologové přerušovanou dráhu tornáda o délce zhruba 800 metrů. Prokazatelně se tornádo na třech místech dotklo země, informoval ČHMÚ na Facebooku.

Tornádo způsobilo lokální vývraty stromů, některé i větší větve byly přeneseny až na vzdálenost více než sto metrů. V jednom případě byla také stržena střecha na jedné z budov. Odhadem škod byla klasifikace tornáda stanovena na stupeň IF0-IF1, šlo tedy o slabé tornádo s nárazy větru o rychlosti zhruba 90 až 150 kilometrů za hodinu. Síla tornáda se určuje pomocí Fujitovy stupnice od nejslabšího F0 až po nejsilnější F5. 

„Je to zajímavé, protože není úplně běžné, aby se vytvořilo tornádo v podhorské oblasti, tomu spíš nahrávají roviny. Navíc to ani nebylo při bouřce. Nebyla tam elektrická aktivita. I proto bylo to tornádo slabé,“ uvedl Martin Novák z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Více škody způsobilo na porostu, jeho trasa vedla spíše přes louky. Škody se pak objevily ve středu obce, kde je několik domů.

„Bylo to něco spojeného s cirkulací typickou pro bouřková oblaka, i když bouřka nebyla. Nebyla tam elektrická aktivita, ale i podle přeháňky a struktury to byl bouřkový oblak,“ dodal Novák. S klimatickou změnou podle Nováka budou významné jevy při bouřkách častější. „Plíživě se to děje,“ podotkl meteorolog. 

Počasí poškodilo kůlnu u jednoho z rodinných domů. K události vyjeli hasiči, kteří nakonec nezasahovali, řekl jejich mluvčí Petr Pelikus. „Opřela se o dům majitele, který usoudil, že si to odstraní sám,“ uvedl Pelikus. Z videa, které má ČTK k dispozici, je patrné, že se jev objevil na chvíli. Střecha kůlny pak dopadla částečně i na vozidlo.