Pršet bude i nadále, hladiny řek mohou stoupat, varovali meteorologové

Události: V Česku vytrvale prší, ČHMÚ upravil výstrahu (zdroj: ČT24)

Řeky a potoky odvodňující Beskydy, Jeseníky, Orlické hory, Krkonoše a část Českomoravské vrchoviny mohou v průběhu neděle a v noci na pondělí vystoupat na první povodňový stupeň, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V aktualizované výstraze rovněž upravil oblast, ve které hrozí velmi vydatný déšť. Silně má pršet zejména na horách na severovýchodě Česka a v části Českomoravské vrchoviny. Hasiči ve východních Čechách i na Moravě zasahovali u popadaných stromů, odčerpávali také vodu.

Silný déšť dorazil do Česka v sobotou. Na severu a severovýchodě země do nedělního poledne spadlo od 15 do 40 litrů vody na metr čtvereční, v horských oblastech až 70 litrů, informoval ČHMÚ. Do pondělního rána v těchto oblastech očekávají meteorologové dalších 15 až 35 litrů, přičemž zejména v Krkonoších a Jeseníkách za celé období ojediněle spadne i přes sto litrů vody na metr čtvereční.

Srážky budou během nedělního večera postupně slábnout. Na severu a severovýchodě republiky ale budou pokračovat s proměnlivou intenzitou i v noci a v pondělí.

Výstraha před silným deštěm v současnosti platí pro východ Čech, Slezsko a většinu Moravy s výjimkou nejjižnější části. Velmi vydatně může pršet v Orlických horách, Krkonoších, Jeseníkách a části Českomoravské vrchoviny.

Upravená výstraha ČHMÚ vydaná v neděli 6. srpna
Zdroj: ČHMÚ

Hladiny řek a potoků v oblastech zasažených srážkami budou v neděli a v noci na pondělí stoupat. Na tocích odvodňujících Beskydy, Jeseníky, Orlické hory, Krkonoše a částečně i Českomoravskou vrchovinu může být překročen první povodňový stupeň.

První, tedy nejnižší stupeň povodňové aktivity, platil v neděli před polednem na třech místech v Česku. Jedním bylo Labe ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku, druhým Divoká Orlice v Orlickém záhoří na Rychnovsku a třetím Metuje v Krčíně na Náchodsku. Odpoledne ale hladiny všech tří toků klesly pod hranici prvního povodňového stupně. Podle Povodí Labe intenzita srážek slábne, průtoky v profilech ve vyšších úsecích toků jsou rozkolísané, vzestup se zvolna přesouvá do středních úseků.

Podmáčené stromy na východě Čech

Hasiči na východě Čech musejí odstraňovat spadlé stromy, které se vyvrátily vinou podmáčené půdy. V Pardubickém kraji evidují za sobotu šest těchto výjezdů, v neděli do 11:00 už třináct. Přibývá také zásahů v Královéhradeckém kraji.

„Za zmínku stojí událost, při které došlo v Dřenicích na Chrudimsku k pádu stromu a následnému poškození zaparkovaných vozidel. Velký pozor si dávejte také na silnicích. Při silném dešti je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Na silnici je snížená viditelnost a hrozí aquaplaning,“ upozornila mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Kvůli přetrvávajícím dešťům přibývá technických zásahů i v Královéhradeckém kraji. Hasiči vyjížděli například do Náchoda Bělovsi k pádu stromů na vozidla.

Hasiči v Jihomoravském kraji v souvislosti s víkendovým vydatným deštěm zasahovali u 33 událostí, nejčastěji šlo o popadané stromy. Takových výjezdů měli 22. Odčerpávali také vodu ze sklepů a z komunikací.

V sobotu kvůli vytrvalému dešti vyjížděli k 17 událostem – osm z nich byly spadané stromy, pětkrát čerpali i vodu ze zatopených sklepů a komunikací. Do nedělních 15:00 zasahovali v souvislosti s deštěm u 16 událostí, k odstraňování stromů převážně ze silnic vyjížděli čtrnáctkrát.

Hasiči ve Zlínském kraji v neděli vyjeli kvůli následkům deště v šesti případech. „Ve třech případech šlo o likvidaci spadených stromů, ve třech případech o čerpání vody,“ přiblížila mluvčí hasičů Lucie Javoříková. V sousedním Olomouckém kraji evidují hasiči o víkendu tři desítky událostí v souvislosti s deštěm. „Jednalo se primárně o spadané stromy napříč krajem. Na několika místech jsme odčerpávali vodu ze sklepů. Vše se obešlo bez vážnějších škod,“ popsal mluvčí olomouckých hasičů Radek Buryánek.