Zrestituovat zámek nemusí být žádný vejdělek, poznává Poslední aristokratka i ve filmu

Jiří Vejdělek natáčí Poslední aristokratku (zdroj: ČT24)

Režisér Jiří Vejdělek začal podle svého scénáře natáčet Poslední aristokratku. Zimní komedie, na níž se podílí Česká televize, vzniká na motivy knižních bestsellerů Evžena Bočka. První scény se točily o víkendu na zámku Lemberk alias filmovém zámku Kostka, na nějž se pln očekávání vrací restituent hrabě Kostka v podání Hynka Čermáka.

Jiří Vejdělek se už zapsal jako úspěšný komediální filmař, díky snímkům Ženy v pokušení nebo Tátova volha. Poslední aristokratkou by prý rád navázal na svůj debut – Účastníky zájezdu, které v kinech vidělo přes 800 tisíc lidí. I tato dvanáct let stará komedie vycházela z knihy, jejím autorem byl Michal Viewegh. 

Při práci na scénáři Poslední aristokratky (podepsána je pod ním i Tereza Dusová) si Vejdělek prý potvrdil, že přenést humoristickou knihu do filmové podoby není jednoduché. „Nemůžu čtenářům splnit, že ve filmu bude všechno. Snažil jsem se vyzobat to nejlepší a pospojovat to tak, aby vznikl ucelený příběh,“ uvedl.

Stejně jako v knize se z New Yorku do Čech vrací emigrant Frank, aby coby František Antonín hrabě Kostka z Kostky převzal restituovaný zámek. Jenže skutečnost vůbec neodpovídá očekávání.

„Je rozčarovaný jako každý obyčejný člověk, který přijde žádat o stavební povolení nebo vyplnit dotazník na finanční úřad. Je úplně zmatený, neví, co má dělat, a nejradši by se oběsil,“ popisuje první dojmy hraběte jeho herecký představitel Hynek Čermák.

Nejen Frank, ale ani jeho žena a dcera, které dosud žily jen v Americe, vůbec nejsou znalí místních poměrů. O Česku slyšeli jen z vyprávění předků, jak se ukáže, značně zkresleného. S danajským darem v podobě zámku zrestituují i zvlčilý personál, včetně zpátečnického kastelána nebo hypochondrického zahradníka. „Majetek může být pěkný závazek, nejen výhra v loterii,“ shrnuje Vejdělek. 

Čermák není Rapl

Hynek Čermák v Poslední aristokratce vystupuje z postav charismatických drsňáků, jakým je třeba v seriálu Rapl. „Velice rád nabízím talentovaným hercům role, které ještě neměli příležitost hrát, aby to překvapilo jak mě, tak diváky,“ poznamenává Vejdělek.

Sekernickou manželku našel pro film v Tatianě Vilhelmové, do dalších rolí obsadil Martina Pechláta, Pavla Lišku nebo Táňu Pauhofovou. Se záležitostmi spojenými s restitucí zámku hraběti Kostkovi pomáhá nadšený advokát Benda v podání herce Vojtěcha Kotka.

Žádné scény nevznikají v ateliérech, filmuje se pouze v reálných historických objektech. Ze severních Čech se štáb přesune na jižní Moravu, celkem budou filmaři snímek natáčet na pěti zámcích, včetně Milotic, kde působí jako kastelán autor literární předlohy Evžen Boček. Diváky by měla Poslední aristokratka pobavit v říjnu letošního roku.