Být šlechtic v Česku je zábava. Režisér Vejdělek natočí Poslední aristokratku

Potomek českého šlechtického rodu Franka Kostky se se svou americkou ženou a dcerou Marií vrací z New Yorku do Čech převzít rodové sídlo. Jak se vyrovnávají s nástrahami, které na ně na zámku Kostka i při setkání s českými „domorodci“ čekají, vyprávěl už ve čtyřech knihách Evžen Boček. Podle dvou z nich chystá režisér Jiří Vejdělek celovečerní film. Jmenovat se bude stejně jako úvodní knižní bestseller, tedy Poslední aristokratka, a do kin vstoupí za rok. Filmové zámecké obyvatele našel Vejdělek v Hynku Čermákovi nebo Tatianě Vilhelmové.

„Po dlouhé době se v Česku objevil vtipný humoristický román. Jeho autor Evžen Boček do své Poslední aristokratky s nadsázkou a lehkostí otiskl své dlouholeté průvodcovské a kastelánské zkušenosti. Mně tím dal příležitost znovu se scenáristicky a režijně pustit do nejnáročnějšího královského filmového žánru – žánru komedie,“ říká o chystaném snímku Vejdělek. Scénář napsal spolu s Terezou Dusovou. 

Vejdělek je převážně komediální tvůrce, i když výrazně na sebe před jedenácti lety upozornil dramatem Václav. Příběh o vesnickém outsiderovi obdržel dva České lvy, oba za herecké výkony (Ivana Trojana a Jana Budaře). Lva získala i Vejdělkova nejúspěšnější komedie – Ženy v pokušení, kde zazářila Eliška Balzerová. Podobný recept „ženského“ filmu pak zopakoval letos tragikomedií Tátova volha.

Čermák a Vilhelmová jsou jistí, hledá se prokletá Marie

Podle knižní předlohy natočil zatím jediný snímek, taktéž komediální Účastníky zájezdu podle knihy Michala Viewegha. A zfilmovat by měl Krasosmutnění Bohumila Hrabala. Filmová novinka vzniká na motivy bestsellerů Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu. Bočkův příběh už má tři roky také divadelní podobu, s Annou Polívkovou v hlavní roli uvádí inscenaci pražské Divadlo Na Jezerce.

Ve filmové verzi diváci na zámku Kostka potkají Hynka Čermáka, Tatianu Vilhelmovou, Martina Pechláta, Pavla Lišku nebo Táňu Pauhofovou. Rozhodnuto zatím není o představitelce knižní vypravěčky Marie III., jejíž jméno je prokleté, protože žádná z jejích jmenovkyň z rodu Kostků se nedožila více než dvaceti let. 

Ideály v havarijním stavu

Děj filmu se odehrává v druhé půlce devadesátých let, kdy je Kostkům v restituci vráceno rodové sídlo. Do Česka přijíždějí s idealizovanými představami o zemi, v níž sice mají kořeny, ale nikdy v ní nebyli. Už jen střet s českou realitou přináší spoustu humorných situací, stejně jako smiřování se se skutečností, že bezstarostný život na aristokratickém sídle se nekoná, protože zámek Kostka je ve skutečnosti v havarijním stavu.

Natáčení je naplánováno na leden až březen příštího roku, mimo jiné na zámku Milotice, který byl i literárním předobrazem Kostky. V kinech se Poslední aristokratka, která vzniká v koprodukci České televize, představí 24. října 2019.