Výběr z díla Jaroslava Haška vyšel jako audio, čtou Ferenc Futurista i Vojtěch Dyk

Ke stočtyřicátému výročí narození Jaroslava Haška připravil Supraphon audioknihu s „výběrem z díla světově proslulého spisovatele“, jak hlásá podtitulek. Základem kompletu jsou povídky a úryvky z Haškova nejslavnějšího díla – Osudů dobrého vojáka Švejka. Nahrávky byly pořízeny mezi lety 1936 a 2023, některé patří k raritám nebo jsou uvedeny v premiéře. K posluchačům se Haškovy texty dostávají v podání jak hereckých bardů, tak zástupců současné generace.

Archivní příspěvky zahrnují například nahrávky z roku 1936, kdy ze Švejka čte Ferenc Futurista, či o deset let mladší záznam z divadla, kde scénky ze satirického Haškova vyprávění přehrává Vlastimil Brodský. Do výběru se dostaly i nepoužité zkoušky s Janem Werichem, v jehož podání vznikla jedna z nejznámějších audioverzí Osudů dobrého vojáka Švejka. Slyšet je také hlas komika Vlasty Buriana.

Povídky, které celý komplet otevírají, jsou ve velké míře inspirovány dobou, kdy Hašek přispíval do časopisu Svět zvířat. „Hašek nalézá v řadě příběhů srovnání života zvířat a lidí a jeho přístup je jímavě filozoficky humorný, což lze říci o celé tvorbě tohoto geniálního tvůrce,“ uvádí Supraphon.

Haškovy texty je možné slyšet načtené rovněž Rudolfem Hrušínským, Petrem Nárožným, Viktorem Preissem, Josefem Somrem či Ladislavem Frejem. „U textů Jaroslava Haška je krásná čeština a mnohdy jen stačilo se jí nechat vést a šlo to samo. Navíc v jeho povídkách se bravurně propojuje humor se smutkem,“ podotýká Ivan Lupták.

Audioknižní výbor z díla Jaroslava Haška
Zdroj: Supraphon

Ve výběru zastupuje Lupták střední a mladší hereckou generaci. Stejně jako Vojtěch Dyk, Vojtěch Vondráček či Jakub Albrecht. „Haškův inteligentní a lidský humor rezonuje dodnes, a i když jsou jeho příběhy psány starší formou češtiny, rozhodně nezestárly,“ míní poslední ze jmenovaných herců. Některé jimi načtené povídky nebyly dosud ve zvuku vydané.

Audiokomplet rovněž zahrnuje autentické vzpomínky Josefa Lady či speciální pořad, který v roce 1982 připravil literární historik a haškolog Radko Pytlík.

Audioknižní výběr z díla Jaroslava Haška následuje po podobných kompletech z tvorby Oty Pavla, Karla Poláčka a Josefa Lady. Na letošní září Supraphon připravuje podobnou audio připomínku tvorby Karla Čapka.