Umělec pustil lidem pozitivní videa. Fotografie jejich šťastných tváří mají připomenout, že svět je i dobrý

Filmař a umělec Jakub Jahn vystavuje v pražské venkovní galerii Fasáda velkoformátové portréty lidí, jimž se ve tvářích zrcadlí pozitivní emoce. Jejich reakce zachytil při sledování videí s pozitivním vyzněním. Projektem Zrcadlit štěstí navazuje na neurofyziologa Giacoma Rizzolattiho a jeho objev zrcadlových neuronů, díky nimž člověk při pohledu na cizí emoce dané pocity přejímá.

Kromě Rizzolattiho oslovila Jakuba Jahna také kniha nizozemského historika a novináře Rutgera Bregmana Lidstvo: Dějiny naděje. „Popisoval tam zvláštní fenomén: média upřednostňují negativní zprávy, ale bohužel tím vzniká dojem, že celý tenhle svět je na pytel. Právě proto se snažím poukazovat na to, že v nás samých a kolem nás se děje také spousta dobrého,“ vysvětluje Jahn.

Každého člověka vnímá jako svébytné umělecké dílo. „Ve chvíli, kdy vezmeme člověka jenom takového, jaký je, a nasvětlíme ho tím správným úhlem pohledu, tak opravdu půjde poznat, jak krásný, jedinečný každý z nás je,“ míní.

Štěstí MMA zápasníka i prodejce Nového prostoru

Do projektu Zrcadlit štěstí oslovil čtrnáct lidí, kteří ho podle jeho slov zaujali svým životem. Vedle veřejně známých tváří, jako je třeba MMA zápasník Jiří Procházka nebo konceptuální umělec Jiří Kovanda, se tak na výstavě objevuje třeba umělcova žena nebo prodejce Nového prostoru.

Všem promítl stejné video, které vzniklo sestřihem videí stažených z YouTube. Šlo o autentické situace, kdy se k sobě lidé zachovali hezky nebo si projevili laskavost.

„Šlo mi o to zachytit tu emoci velmi autenticky. A tak jsme používali polopropustné zrcadlo a čtecí zařízení, na které jsme místo textu pouštěli výběr hezkých videí z YouTube. Kamera schovaná za zrcadlem celou dobu zaznamenávala reakce našich portrétovaných,“ popsal.

Jakub Jahn o projektu Zrcadlit štěstí (zdroj: ČT24)

Podobný princip použil už dříve, v kampani pro neziskovou organizaci Svoboda zvířat. Tehdy mu ale šlo o zachycení autentických negativních emocí, které ve tvářích známých osobností vyvolaly záběry z pokusných laboratoří.

Projekt Zrcadlit štěstí tvoří kolekce velkoformátových fotografií. Tváře zrcadlící štěstí, soucit a radost shlíží z venkovní galerie Fasáda až do února příštího roku. Fenomén emočního zrcadlení může jejich prostřednictvím vyzkoušet každý kolemjdoucí i sám na sobě.