Tip z iVysílání: S Kotkem, Melíškovou či Majerem je jako s Vlastníky nemožná domluva

Z iVysílání: Vlastníci (lze přehrát do 16. 1. 2021)

Snímek Vlastníci má být „komedií pro ty, co to nezažili, a drama pro ty, kteří tím žijí“. Jako svůj filmový debut ho natočil už prosazený divadelník Jiří Havelka. Na komorním prostoru jedné domovní schůze nastínil obraz současné společnosti, která má problémy se domluvit. Film oceněný Českým lvem i Cenami české filmové kritiky si lze pustit do 16. ledna v iVysílání.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Na divadle je Jiří Havelka spojen především se souborem VOSTO5. S ním také téma své filmové režijní prvotiny zpracoval nejprve v divadelní hře o jednání společenstva vlastníků. Inspiroval se částečně svými zážitky z podobných domovních schůzí.

K jednomu stolu svedl idealistickou a přepracovanou matku tří dětí, puntičkářskou sousedku, majitele s vedlejšími úmysly, zahořklého důchodce i drbnu. Shodnout by se měli například na zbudování výtahu, ale domluva není jednoduchá. Chvílemi se dokonce zdá, že není vůbec možná. 

„Pojďme se domluvit jako lidi“

„Člověk se neustále setkává s někým, kdo má jiný názor, což je naprosto v pořádku, ale nějak jsme ztratili schopnost brát názor jen jako vstupní lístek do diskuse,“ obává se Havelka, který kromě režie k příběhu také napsal scénář. 

Za něj obdržel Českého lva i Cenu české filmové kritiky. Herecká ocenění pak posbíraly Tereza Ramba a Klára Melíšková, nominováni na ně byli ale i další „vlastníci“ Jiří Lábus, Pavla Tomicová, Vojtěch Kotek, David Novotný a Dagmar Havlová, která se tímto snímkem po pěti letech opět vrátila před filmovou kameru.