Recenze: Rowlingová našla Fantastická zvířata a nový magický svět

Všichni sympatizující mudlové a nečarové, kteří se už smířili s odchodem Harryho Pottera, dostali od Joanne Rowlingová novou kouzelnickou fantasy jako úžasný dárek skoro pod stromeček. Je to svět newyorské čarodějné komunity, která žije v utajení, maže paměť na potkání a hlavně nesnáší neregistrované kouzelníky, jako je Mlok Scamander, který přivandroval ze starého kontinentu s kufrem plným potvor, které se chystají zdrhnout. Do tohoto světa vstoupíte stejně lehce a zábavně jako do Scamanderova kufříku, který tohle všechno způsobil. Prostě ho otevřete, pokud tedy nebude zrovna zamudlováno.

Je to zajímavý chlapík, tenhle Newton „Mlok“ Artemis Fido Scamander, nositel Merlinova řádu druhého stupně. Skoro stejně tak zajímavý jako jeho kufr. A je toho v něm (stejně jako v jeho kufru) rozhodně víc, než se na první pohled zdá. Kdysi ho vyhodili z Bradavic, přestože patřil mezi nejoblíbenější žáky Albuse Brumbála, když jeho umanutá záliba v magizoologii začala ohrožovat jeho okolí. A teď to vypadá, že začne ohrožovat také New York. Jakoby nestačilo, že tohle město v roce 1920, tedy nějakých sedmdesát let před tím, než v učebnici Fantastická zvířata a kde je najít začal listovat mladý Harry Potter, ohrožuje cosi tajemného, silného a nepolapitelného, co přináší zkázu a vzápětí beze stop mizí.

Znepokojuje to i centrálu amerických mágů, kteří žijí skryti ve stínu a nehodlají dopustit, aby si na ně někdo posvítil. A tak sledují, jestli se někde v okolí nefláká černokněžník Grindelwald (jehož výživné časy určitě přijdou), a zároveň dávají bacha na přivandrovalce Scamandera, který nedodržuje lokální pravidla, neboť se sčuchnul s nečarem Jacobem Kowalskim, ale zřejmě nějak okouzlil čarodějnické ségry Goldsteinovy, bývalou bystrozorku Porpentinu a nitrozpytku a trochu blbku Queenie. Když k tomu připočtete magický zvěřinec, který si vyrazil povyrazit do ulic, musí vám být jasné, že nudit se určitě nebudete!

„Jen ty jsi jako ty“

Tenhle výrok je něco jako motto Fantastických zvířat, neboť každá postava, která projde dějem, a každá obludka, co se vysápe z Mlokova kufru, je jedinečná, originální a nezbytná, má tu své místo, dokresluje kolorit, spoluvytváří atmosféru a vyvolává vstřícně souznící emoce. Platí, že na Harryho Pottera se sice nedá zapomenout, ale také, že vás tenhle nový svět kouzel pohltí natolik, že vám v něm Harry chybět nebude. J. K. Rowlingová se tentokrát představuje jako debutující filmová scenáristka, která má tenhle projekt rozvržený do tří, respektive pěti pokračování. Úvodní prequel je proto spíše seznamovací než dějově košatý, ale děj bude nepochybně akcelerovat, takže se máme na co těšit.

Už teď mi chybí maskot prologu Dan Fogler alias Jacob Kowalski, který chtěl péct koblihy, ale pak ve světě kouzel možná našel osudovou lásku. A také bych rád znovu uviděl Katherinu Waterstonovou a Alison Sudolovou, sestry Goldsteinovy, které jistí romantickou linku, a také temného Ezru Millera, který má prý kouzelnický původ, ale žádnou moc.

Ale hlavně ať už je tu znovu oscarový šampion Eddie Redmayne (Teorie všeho, Dánská dívka). Jeho sympatický, trochu roztržitý, ale když jde do tuhého neoblomný Mlok Scamander mu může vykouzlit razantní nárůst popularity (a to ta současná není malá). Je to magnet na průšvihy a dospělák, který ve vás dokáže probudit dětské okouzlení. Jeho angažování do filmu lze pokládat za šťastné a klíčové. A také se těším, až to naplno rozbalí Johnny Depp, a na poslední pár Mečorohů, Hrabáka a Větvíka, který předvádí, jak velké emoce lze vydolovat z nepatrné haluze.

Osvědčená designérka magických světů Rowlingová to skvěle vymyslela a režisér posledních čtyř Harry Potterů David Yates to nezkazil a za sto osmdesát milionů dolarů odvedl poctivé filmové řemeslo v retro stylu, které otevírá novou éru kouzel. Pomáhají mu mistr atmosfér, kameraman Philippe Rousselot, a pěkný soundtrack Jamese Newtona Howarda. Prostě Rowlingová to zase dala! Její Fantastická zvířata (skoro každé byste chtěli mít doma) a svět kouzelníků za velkou louží fungují téměř bezchybně. Je to zábavné, hravé, dramatické, vtipné i dojemné. Ale hlavně to vzbuzuje očekávání, co bude dál? Už teď se můžeme mudlovsky těšit na to, co dalšího zažijeme s jejími hrdiny na zakázaných místech, kde se střetnou s nejzákeřnějšími žijícími bytostmi, totiž lidmi.