První letní kina začínají promítat. Letos jich bude nejvíc od začátku 90. let

Filmová sezona pod širým nebem se v Česku s příchodem vhodného počasí postupně rozjíždí. O víkendu se mohou lidé podívat na film v letním kině třeba ve Veselí nad Moravou, v Uherském Hradišti nebo v Praze. Většina jich ale spustí provoz až na konci června. Letos jich přitom bude promítat nejvíc od začátku 90. let: celkem asi 350. Uvedl to tajemník Unie filmových distributorů Jaroslav Pecka.

Ve Veselí nad Moravou zahajují sezonu letního kina tento víkend. „Promítá se v zámeckém parku každý druhý týden. Teď budeme hrát Zlý časy v El Royale,“ řekla produkční z veselského kulturního centra Daniela Evjáková. V Uherském Hradišti budou v sobotu promítat už potřetí. „My promítáme už od 25. května. Teď v sobotu hrajeme King Skate,“ řekl ředitel Městských kin Uherské Hradiště Josef Korvas.

Oficiální datum pro zahájení sezony letních kin není. Nejvíce jich bude podle tajemníka Unie filmových distributorů promítat v červenci a v srpnu. „Zpravidla se začíná poslední týden v červnu a končí se v září. Velké množství kin začíná 28. 6., další pak v srpnu,“ řekl Pecka. Dodal, že roční návštěvnost se pohybuje kolem 100 tisíc diváků.

Letní kina podle Pecky zažívají v posledních letech obrození. Jedním z důvodů může být fakt, že kina často hrají zadarmo. „Promítáme v parku bez vybírání vstupného. Zájem je pořád, lidé poslední dobou hodně chodí do kin, záleží ale i na počasí,“ doplnil Korvas.

Ve Vsetíně začnou promítat až na konci června, ale také zadarmo. „My začínáme 28. června. Míváme 200 i 300 lidí. Za poslední roky je zájem stále větší. Možná je to i tím, že jsme už loni přestali vybírat vstupné,“ řekla vedoucí produkce Eva Hennelová.

Nejvíce letních kin od roku 1990

Letos podle Pecky přibude asi padesát letních kin. Celkem jich tedy bude v létě v provozu zhruba 350, což je nejvíc od roku 1990. Přibývají hlavně díky dostupnější technologii. „Řada zajímavých filmů je dnes na DVD a Blu-ray, k promítání jim tak stačí plátno, projektor a počítač. Ten nárůst si vysvětluju tím, že je prostě větší nabídka filmů, které lze promítat v letních kinech,“ vysvětlil Pecka.

Nejvíc kin podle něj vzniklo v posledních letech v menších městech. Například založení Mnichovického letního kina na Myšlíně v Mnichovicích byl nápad místního občana Jakuba Rafaje. „Máme tady krásnou louku a chtěli jsme se víc potkávat, tak jsme tam vybudovali letní kino pro všechny. Je to vlastně pro sousedy,“ přiblížil Rafaj.

Kromě Mnichovického letního kina letos podle informací Unie filmových distributorů nově vzniklo letní kino například v Soběslavi, Valašský letňák v Rožnově pod Radhoštěm nebo Letní kino u rybníka ve Svojanově. Letos poprvé otevře i Letní Hodíškov u Žďáru nad Sázavou.