„Podívejte se, já zázraky nedělám.“ Z Betlémského světla od tria Svěrákových zatím svítí trailer

Trailer: Betlémské světlo (zdroj: Bioscop)

Nový film otce, syna a také vnuka Svěrákových se představuje trailerem. Snímek Betlémské světlo režíruje a také napsal Jan Svěrák podle povídek svého otce, jako střihače přivzal svého syna Františka. Příběh o spisovateli, jehož pronásledující jeho postavy, by kina měla uvést na jaře příštího roku.

„Baví mě, že se postavy z různých mých povídek ve filmu setkávají v nových nečekaných situacích. Pro film je to stmelující prvek a pro diváky to bude doufám zábavné,“ odhaduje Zdeněk Svěrák, který byl léta „dvorním dodavatelem“ scénářů pro svého syna Jana. V Betlémské světle mu připadla „jen“ hlavní role stárnoucího spisovatele Karla Šejnohy. Psaní už mu nejde jako dřív, postavy z nedokončených povídek se ale dožadují, aby v jejich příbězích pokračoval.

Například fotograf Matěj chce získat nedobytnou magistru, pan Bohumil čeká na zázrak, automechanik Bakalář by se rád stal léčitelem. Do jejich požadavku vstupuje z reálného světa Šejnohova manželka, která si naopak myslí, že by měl s psaním už přestat a konečně se věnovat jí.

Filmovou manželkou Zdeňka Svěráka se opět – jako v komediích Na samotě u lesa a Vratné lahve – stala Daniela Kolářová. S Janem Svěrákem točili už i Ondřej Vetchý, Tereza Ramba a Jitka Čvančarová, naopak pro Vojtěcha Kotka a Vladimíra Javorského jde o první spolupráci s oscarovým režisérem. „Jsou to oba skvělí komediální herci a opravdové hvězdy. Těším se, až jejich zář pocítí vystupovat z plátna i diváci,“ nepochybuje Jan Svěrák.

Natáčení filmu Betlémské světlo
Zdroj: Bioscop

Humorem proti smutku

Novou posilou filmařského štábu je režisérův syn František Svěrák, který se do „rodinného podniku“ zapojil jako střihač, naopak za stálici lze už počítat kameramana Vladimíra Smutného. „Je to hodně barevný film, nic takového jsme ještě nedělali,“ prozradil. „Jak se spolu postavy a jejich příběhy setkávají, vznikají z toho nové a často opravdu krásné kombinace. Náš film je komedie plná fantazie a takový žánr si o barevnou opulentnost přímo říká,“ dodává Jan Svěrák.

Tvůrci mluví o komedii s prvky magického realismu, která univerzální otázky lidského života zodpovídá s nadsázkou a vtipem. „Nic lepšího než humor proti smutku nemáme,“ zakončuje ostatně Zdeněk Svěrák trailer.