TÉMA

Vladimír Smutný

„Podívejte se, já zázraky nedělám.“ Z Betlémského světla od tria Svěrákových zatím svítí trailer

Nový film otce, syna a také vnuka Svěrákových se představuje trailerem. Snímek Betlémské světlo režíruje a také napsal Jan Svěrák podle povídek svého otce, jako střihače přivzal svého syna Františka. Příběh o spisovateli, jehož pronásledující jeho postavy, by kina měla uvést na jaře příštího roku.
6. 12. 2021|

Český lev chce být nekorektně glamour. „Nikdy nejsou spokojeni všichni,“ láká moderátora Jiřího Havelku

Ceny Český lev za rok 2021 by měly být filmovým tvůrcům a hercům předány 5. března příštího roku. Večer se poprvé připravuje pod kreativní supervizí režisérky Terezy Kopáčové, moderování se tentokrát ujme Jiří Havelka. Ceremoniál opět v přímém přenosu nabídne Česká televize. Akademici letos posuzují přes osmdesát titulů.
2. 12. 2021|

České lvy vyzobalo Nabarvené ptáče, herce si rozdělili Vlastníci a Staříci

Český lev, výroční ocenění České filmové a televizní akademie (ČFTA), opět vybral nejlepší filmové i televizní počiny a tvůrce předchozího roku. Za nejlepší snímek označil Nabarvené ptáče. Černobílé drama Václava Marhoula získalo osm sošek. Herecká ocenění si odnáší Staříci spolu s Vlastníky, jejichž tvůrce Jiří Havelka přidal ještě Lva za scénář. Jednu cenu, za hudbu, si vysloužila i pohádka Hodinářův učeň. V televizních kategoriích zvítězily počiny České televize: Most! a Vodník.
20. 2. 2020Aktualizováno7. 3. 2020, 22:20|

Kameraman Jan Malíř získal cenu za celoživotní dílo. Točil s Hřebejkem, Chytilovou i Havlem

Už popětadvacáté rozdala Asociace českých kameramanů ceny těm nejlepším v oboru. V pražském kině Lucerna získal ocenění Vladimír Smutný za Nabarvené ptáče nebo Martin Douba za televizní sérii Vodník. Asociace také vyzdvihla tvorbu Jana Malíře, který nejčastěji natáčel s režisérem Janem Hřebejkem a jenž si odnesl cenu za celoživotní dílo.
26. 2. 2020|

Ceny kritiky: Nejlepším filmem 2019 jsou Staříci, tím porevolučním Kolja

Ceny české filmové kritiky odhalily nejlepší tvůrce a tituly roku 2019. Tři ocenění, včetně titulu pro nejlepší film, si odnesli Staříci spolutvůrců Ondřeje Provazníka a Martina Duška. Nejlepšími herci byli vyhlášeni Jiří Schmitzer a Tereza Ramba. Zvláštní anketu o nejlepší český porevoluční snímek vede Kolja.
1. 2. 2020Aktualizováno1. 2. 2020, 22:37|
Doporučujeme

Nabarvené ptáče podle kritiků: Film, který je dobré vidět, ale lepší už znovu nevidět

Zlatého lva na 76. filmovém festivalu v Benátkách může získat jednadvacet snímků. Mezi nimi i Nabarvené ptáče režiséra a scenáristy Václava Marhoula. Černobílý film vycházející z románu Jerzyho Kosińského viděli v předchozích dnech festivaloví diváci, porotci i recenzenti. Podle některých z nich by případná výhra nebyla překvapením. Všechny ohlasy se také víceméně shodují, že Marhoulovo drama je působivé především ve vyobrazení krutosti, i zásluhou kameramana Vladimíra Smutného.
4. 9. 2019Aktualizováno7. 9. 2019, 13:50|

Jednou tě potkám, zpívá Vladimír Mišík na novém albu. A není to o děvčeti

Jedna z nejvýraznějších osobností českého rocku přichází s novými skladbami. Vladimír Mišík nahrál album Jednou tě potkám, které oficiálně vyjde 20. září. Sólovou desku přitom naposledy vydal před více než 40 lety. Svůj životní příběh nenápadně rekapituluje v písni Jednou, ke které vznikl i černobílý videoklip. „Jednou tě potkám. Člověk si není jistý, kdy to bude a jak se to stane, tak je to jasné, o čem to je. Není to o děvčeti,“ říká v rozhovoru s Vladimírou Junkovou pro Události v kultuře.
6. 9. 2019|

Benátský festival vybral po 25 letech do hlavní soutěže český film. Sledovat bude Nabarvené ptáče

Mimořádný úspěch „zařídil“ pro českou kinematografii režisér Václav Marhoul. Jeho černobílé drama Nabarvené ptáče vybral do hlavní soutěže benátský filmový festival. Snímek českého režiséra se do prestižního výběru dostal po čtvrtstoletí. Do svého programu Marhoulovu novinku, jež vznikla v koprodukci České televize, zařadil také festival v Torontu.
25. 7. 2019|

„Nepřetáčej to.“ Festival ve Varech poctil kameramana Smutného Zánikem samoty Berhof

Kameraman Vladimír Smutný je držitelem sedmi Českých lvů a počítat může jistě i s další cenou. Karlovarský festival mu totiž na závěr 54. ročníku udělí ocenění za přínos českému filmu. Už ve čtvrtek jako poctu Smutnému promítl drama Zánik samoty Berhof, které si významný tuzemský kameraman osobně do varského programu vybral a také jeho projekci uvedl.
4. 7. 2019|

Budiž světlo. Český film v hlavní soutěži ve Varech reprezentuje slovenská koprodukce

Českou kinematografii bude v letošní hlavní soutěži festivalu v Karlových Varech reprezentovat drama režiséra Marko Škopa Budiž světlo, které vzniklo ve slovensko-české koprodukci. Další české snímky se objeví v jiných soutěžních sekcích. Mimo soutěž přehlídka uvede nepříklad očekávaný dokument Olgy Sommerové o Jiřím Suchém.
28. 5. 2019Aktualizováno28. 5. 2019, 20:53|

Festival ve Varech udělá radost Vladimíru Smutnému i Spalovači mrtvol

Český kameraman Vladimír Smutný je první oznámenou osobností, kterou ocení 54. ročník filmového festivalu v Karlových Varech. Příznivce filmu zve do lázeňského města od 28. června do 6. července. Během tohoto týdne mimo jiné divákům nabídne speciální sekci k třicátému výročí sametové revoluce a promítne digitálně restaurovaného Spalovače mrtvol. Poctu vzdá letošní ročník rozsáhlou retrospektivou egyptskému režisérovi Júsufu Šahínovi.
16. 4. 2019|

Nejlepší kameramani si poradí se Zádušní obětí i Špínou

Asociace českých kameramanů rozdala své výroční ceny za loňský rok. V kategorii televizních snímků uspěl kriminální thriller České televize Zádušní oběť. Mezi celovečerními filmy má pak podle poroty nejlepší obrazové zpracování slovensko-české drama Špína.
1. 3. 2018|