Nejlepší kameramani si poradí se Zádušní obětí i Špínou

Ocenění pro nejlepší kameramany (zdroj: ČT24)

Asociace českých kameramanů rozdala své výroční ceny za loňský rok. V kategorii televizních snímků uspěl kriminální thriller České televize Zádušní oběť. Mezi celovečerními filmy má pak podle poroty nejlepší obrazové zpracování slovensko-české drama Špína.

Na Zádušní oběti porota ocenila práci Vladimíra Smutného. Temný snímek v režii Jiřího Svobody se odehrává na počátku 20. století, v ponuré atmosféře malého českého městečka, kde komisař v podání Milana Kňažka řeší údajnou rituální vraždu.  

Vladimír Smutný sám sobě konkuroval i v kategorii snímků určených pro kina. Nominaci získal za divácký hit režiséra Jana Svěráka Po strništi bos.

Cenu za vynikající kameramanské dílo si ale nakonec odnesl Marek Dvořák za drama Špína. Vizuálním pojetím porazil třeba Bábu z ledu, Křižáčka, Miladu nebo Přání k mání. Za film s tématem sexuálního násilí získala režisérka Tereza Nvotová už i Cenu české filmové kritiky.

Ocenění za celoživotní kameramanské dílo si v kině Lucerna ze slavnostního večera Asociace českých kameramanů odnesl Kristián Hynek. Spolupracoval třeba s Helenou Třeštíkovou, Karlem Smyczkem nebo Vladimírem Drhou.