Platí pořád „full speed or nothing“? Metallica s odstupem šedesátníků hodnotí prvních 72 sezon života

Metallica vydala album 72 Seasons (zdroj: ČT24)

Než člověk oslaví osmnáctiny, uplyne 72 ročních období. Metallica formativní léta spočítala na své novince nazvané právě 72 Seasons. Album vyšlo v pátek, první možnost slyšet kompletní nahrávku měli fanoušci, kteří si koupili vstupenku na předpremiérové uvedení v kinech. Na desku s novými písněmi čekali od vydání Hardwired…To Self-Destruct před sedmi lety. Ohlasy kritiků na 72 seasons jsou ohleduplně pozitivní.

„Čau všichni, jak je? Tady je Metallica. Právě teď sedíme na gauči,“ pozdravil bubeník Lars Ulrich fanoušky, kteří si přišli novinku 13. dubna poslechnout na předpremiéru do kin. „72 Seasons mi připomíná Kirka, protože on napsal hlavní riff,“ řekl například o desce baskytarista Robert Trujillo.

Že pracuje na nové desce, tvrdila kapela už před pár lety. Ve studiu se plánovala sejít hned, jak dokončí turné k předcházejícímu albu Hardwired…To Self-Destruct. Na něm se Hammett autorsky nepodílel. Jeho nápady na riffy vzaly totiž za své, když ztratil telefon, do nějž je nahrával. Na dvě stě padesát riffů zálohovaných ale neměl.

Při přípravě 72 Seasons se nejspíš poučil. „Kirka Hammetta vždycky poznáte. Když vás ve dvě ráno někdo vzbudí, poznáte styl, kterým hraje, poznáte zvuk jeho kytarového sóla,“ nepochybuje hudební publicista Karel Balčirák. Kirk loni stihl ještě vydat své první sólové album Portals.

Frontman skupiny Metallica James Hetfield uvedl, že jejich jedenácté studiové album má kořeny v minulosti a jeho název odkazuje na „prvních osmnáct let našeho života, které formují naše pravdivé nebo falešné já… Velká část našich dospělých zkušeností je rekonstrukcí nebo reakcí na tyto zážitky z dětství“, píše The Guardian.

„Můžete to brát jako řeči člověka, který strávil hodně času na terapii,“ připouští autor textu v britském listu. „Skladby, které se zabývají jeho nedávnými problémy, mají váhu a říz, který slouží jako důstojná náhrada za hlad a testosteron, jež podporovaly tvorbu kapely v osmdesátých letech,“ dodává ale. Nicméně nahrávce 72 Seasons udělila recenze v The Guardian uspokojivé tři hvězdičky z pěti. „Fanoušci budou spokojeni,“ konstatuje.

Recyklace

Přebal desky 72 Seasons se zdemolovanou postýlkou a hudebními nástroji vyvedla Metallica v černé a žluté, kombinace barev používané na výstražných cedulích. „Je příznačné, že Metallica použila zrovna tyto barvu na albu, které je jakousi meditací o krutosti mládí a nebezpečí dospívání,“ podotýká recenze magazínu Rolling Stone.

Připomíná, že tato témata nejsou pro zasloužilou metalovou kapelu ničím novým, ale s odstupem šedesátníků vidí svou cestu k dospělosti přece jen jinak. To dokládá i třeba recyklace části textů. Například pocit jet „full speed or nothing“, tedy „na plný plyn, nebo vůbec“, z nové písně Lux Æterna sdílela Metallica už na svém debutu Kill 'Em All z roku 1983.

„Přežít těch 72 sezon bylo pro Metallicu možná trýznivé, ale teprve teď si uvědomují, že přežili apokalypsu, aby se mohli podělit o svá moudra,“ míní Rolling Stone. Mistrovskou třídu melancholie podle časopisu předvádí kapela v jedenáctiminutovém jamu Inamorata. Naopak třeba The Guardian k této skladbě poznamenává, že je delší, než by si zasloužila.

Trýznivější než kdy jindy

Britský Classic Rock přirovnává vydání nového alba Metallicy k premiéře dalšího filmu ze série Star Wars nebo uvedení nového produktu od společnosti Apple na trh. S očekáváním se tím pádem pojí zklamání. „Jedenácté studiové album kapely nezklame nikoho kromě těch nejskalnějších fanoušků Metallicy,“ ujišťuje ale recenze.

Posluchači se dočkají „metalu poháněného neutuchajícím odhodláním být lepší, hlasitější a ostřejší než kdokoliv jiný“. Měli by se také připravit na to, že texty Jamese Hetfielda, který prošel osobními turbulencemi od léčby ze závislosti na alkoholu a drogách po rozvod, jsou „trýznivé a bezútěšné“ ještě víc než kdy jindy.

„Doby, kdy Metallica každým novým albem zvedala laťku, jsou dávno pryč. To je dnes práce pro někoho jiného. Jedinou starostí Metallicy je natočit co nejlepší album Metallicy bez ohledu na to, co se děje kolem. V tomto ohledu je 72 Seasons naprostým úspěchem,“ soudí v opatrně pochvalném shrnutí Classic Rock.

Metallica s novým albem zanedlouho vyrazí na turné. Česká republika zatím v plánu není. Už na podzim koncert kapely přesto její fanoušci uvidí, i když jen ze záznamu a znovu na plátnech kin.