Patricie Fexová skládá krajiny, ale ne bez ladu a skladu

Patricie Fexová vystavuje Sklad krajin (zdroj: ČT24)

Jak může vypadat krajina? Jednu z možných podob představuje výtvarnice a designérka Patricie Fexová na výstavě v pražské Galerii Václava Špály. Ve Skladu krajin ukazuje, jak na lidské oko působí různé barvy a přechody mezi nimi.

Obrazy Patricie Fexové jsou tvořeny dvěma různobarevnými plátny spojenými dohromady. „Všechny části jsem se snažila dělat variabilní, aby je šlo použít nahoře i vespod a různě otáčet,“ podotýká umělkyně. Z vystavených obrazů tak lze vytvořit na tisíce různých krajin.  

Dojem krajiny podle výtvarnice vzniká díky barevnosti ploch a také dělicí čáře u spoje dvou pláten, která připomíná horizont. „Tento specifický projekt je takový natěračský. Obrazy jsou velmi jednoduché, možná nejjednodušší, jak jen mohou být. Monochromy,“ uvedl k výstavě kurátor Michal Novotný.

„Není to nic konkrétního, naopak jsem se snažila, aby obrazy zůstaly abstraktní, aby iluze vznikla až při setkání dvou polovin,“ dodává Patricie Fexová.

Patricie Fexová / ze série Krajiny, 2018
Zdroj: Galerie Václava Špály

Její Sklad krajin si mohou návštěvníci ve Špálově galerii projít do 17. března. Na příštích výstavách budou obrazy vypadat zase jinak, výtvarnice chce krajiny kombinovat pokaždé jiným způsobem.