Olovo zkoroduje, kostel v Hrušově ale ne. Jeho obnova pokračuje

Záchrana hrušovského kostela pokračuje obnovou vitráží (zdroj: ČT24)

Záchrana památkově chráněného kostela sv. Františka a sv. Viktora v Ostravě-Hrušově pokračuje obnovou vitráží. Novogotický svatostánek je jednou z mála budov zachovaných v kdysi zabydlené městské části.

Vitráže postupně získávají lesk v restaurátorské dílně. Restaurátorka Hana Baronová zde momentálně dává dohromady kulaté vitráže, tzv. bucny. Olověné síto, které skleněné výplně drží, už totiž dosloužilo. „Olovo kolem stého roku zkoroduje, začne praskat a síto vytláčí skla ven,“ vysvětlila restaurátorka. 

Kostel, památkově chráněný od roku 2010, nechal na konci devatenáctého století vystavět továrník Viktor Miller a jeho bratr František na místě původního dřevěného kostelíka. V té době byl Hrušov několikatisícovou obcí. „Bylo tu úplně všechno, od koupaliště a hřišť přes doktory po knihovny,“ popisuje lepší minulost Miriam Prokešová ze Společnosti pro památkovou obnovu kostela. 

Současnou podobu Hrušova poznamenal chátrající areál někdejší chemičky a ničivé povodně, které místo poškodily před jedenácti lety. Před velkou vodou nezůstal ušetřen ani kostel. Ostravští zastupitelé chtějí nyní Hrušov proměnit v průmyslovou zónu, o záchranu kostela se místní snaží už několik let.

obrázek
Zdroj: ČT24

Spolek pro jeho obnovu z dotací a darů opravil střechu, věž, zvony a také vitrážová okna. Získat finance pomohla i slavná hrušovská rodačka Marie Rottrová. V tamním kostele zpívala jako malá holka, její otec tu byl varhaníkem. V roce 2010 sama zaklepala na faru a navrhla uspořádat koncert na záchranu památky. V kostele vystoupí opět letos v říjnu.