Na Ostravsku vzniká nová průmyslová zóna. Práci by dala až sedmi stovkám lidí

Nová zóna v Hrušově (zdroj: ČT24)

Ostravští zastupitelé rozhodli o záměru prodat pozemky v městské části Hrušov, která se má proměnit v novou průmyslovou zónu. Zájemce začalo město hledat už loni a přihlásili se mu čtyři uchazeči. Nakonec se přiklonilo k firmě Contera Management.

Její zástupci slibují vytvoření více než 700 pracovních míst. Investici odhadují na 1,6 až 1,9 miliardy korun. Město s firmou nyní bude jednat o uzavření smluv, řekl již dříve primátor Tomáš Macura (ANO).

Pokud se obě strany během prázdnin shodnou na všem potřebném, mohla by kupní smlouva být uzavřena v září. Pozemky mají asi 35 hektarů a město za ně požadovalo minimálně přes 195 milionů korun, což by odpovídalo nákladům na přípravu lokality. Vítězná Contera Management zaplatí nejméně 243 milionů.

Zmíněné území je nyní vybydlené a zdevastované. Výrazně ho poškodily rozsáhlé povodně v roce 1997. Podle města nebylo reálné obnovit zástavbu pro bydlení. Radnice tak začala v roce 2006 pracovat na majetkovém scelení pozemků a připravovat jejich následný prodej. Pozemky se podařilo majetkově sjednotit loni.

„Chceme tam v souladu s dlouhodobým záměrem města vybudovat průmyslovou zónu,“ řekl Macura. Připomněl, že zóna v Hrabové je zaplněná a strategická zóna v Mošnově je plná ze 70 procent. 

  • Zóna Hrušov o rozloze téměř 35 hektarů se nachází v blízkosti řeky Odry a dálnice D1, podél ulice Bohumínské, v návaznosti na železniční trať Ostrava–Bohumín a stávající skládku OZO Ostrava, s. r. o.
  • Oblast zóny má charakter „sociálního brownfieldu“. Nebyla zde totiž soustředěna samotná výroba, ale budovy, které se zde vyskytují, sloužily jako ubytovny dělníků z okolních podniků, převládala tedy funkce bydlení s doplňkovou občanskou vybaveností. Objekty fungovaly až do roku 1989, kdy dochází k částečnému vysídlení lokality. Tento jev poté vygradoval po povodních v roce 1997, kdy se oblast mění ve výše citovaný sociální brownfield.
  • Zdroj: Magistrát města Ostravy 

Zázemí pro e-shopy i vědecko-technický park

„Pod oblastí se rovněž těžilo uhlí. Půda se někde propadla o tři metry pod úroveň. Město ale počítá s tím, že území bude sanovat,“ zjistil redaktor České televize Tomáš Indrei.

Primátor dodal, že území je kvůli dřívější hornické činnosti takzvanou bezodtokovou kotlinou a na odvodnění oblasti je šance získat dotaci.  

Podle výkonného ředitele společnosti Contera Management Tomáše Jirků firma plánuje vytvořit průmyslovou zónu skládající se ze tří částí. Jedna bude sloužit pro lehký průmysl, kde budou připraveny prostory pro výrobu či e-shopy, tedy pro klienty, kteří mají zájem o větší prostory. Další část, takzvané flexispace objekty, je určena pro zákazníky s menšími prostorovými potřebami a ve třetí části má být vědecko-technický park.

Projekt chce firma platit částečně z vlastních prostředků a s pomocí bank. V ideálním případě by se první objekty mohly otevírat v roce 2020, kompletně by celý areál měl být hotov v roce 2025.