Nový Batman vyrazil z temnoty do kin. „Psychologický horor i milostný příběh“, představuje film režisér

Do kin vstoupil nový Batman (zdroj: ČT24)

Batman se vrací na plátna kin. Film Matta Reevese s lakonickým názvem Batman sleduje začátky netopýřího hrdiny. V novém, ale opět temném pojetí známého superhrdinu poprvé ztvárnil Robert Pattinson. Příběh mladého Bruce Waynea rozvíjí rovněž nový komiks, v němž se Batman musí postavit svému dvojníkovi.

Robert Pattinson netopýří pláštěnku převzal po Michaelu Keatonovi, Christianu Baleovi či Georgi Clooneym. „Celé dětství jsem se převlékal za Batmana. Tohle je pro mě tak zvláštní. Strašně by mě zajímalo, co by na to řeklo moje dětské já,“ reaguje na novou roli Pattinson. Pro pětatřicetiletého britského herce je komiksový hrdina další příležitostí, jak by mohli diváci zapomenout na jeho herecké „prokletí“ z upíří Twilight ságy.

Také režisér a spoluscenárista Matt Reeves se má s kým porovnávat. Za zády má Zacka Snydera, Christophera Nolana i Tima Burtona. S návraty k filmových klasikám už má zkušenost – jako režisér a částečně i scenárista rozšířil sci-fi sérii Planeta opic.

Catwoman Kravitzová, Tučňák Farrell

„Svým způsobem je to psychologický horor, je to thriller, film o sériovém vrahovi a také velkolepý milostný příběh,“ popisuje Reeves svou verzi příběhu netopýřího superhrdiny, v němž více než na akci sází na psychologii. Bruce Wayne alias Batman se tak opět jako osamělý mstitel stáhl do stínů Gotham City, odkud sleduje zkorumpovanou smetánku a potírá zločin.

Nový film známého hrdinu zachycuje teprve na začátku jeho mstitelské kariéry. Hlavním protivníkem je mu tentokrát maskovaný vrah Hádankář. Objevují se i další známé postavy, třeba kočičí žena. „Setká se s ní ještě předtím, než se z ní stane Catwoman, to je něco, co jsme ještě moc neviděli. Takže jsem byla opravdu nadšená,“ prozradila představitelka batmanovské femme fatale Zoë Kravitzová.

Fanoušky překvapilo obsazení Colina Farrella do role mafiána Tučňáka. I když mu ji znepříjemňovala propracovaná maska, doufá, že se k ní ještě vrátí. „To by byla prostě radost, protože Tučňák není na jedno použití,“ prohlásil. A možná se dočká. Už teď se mluví o seriálových odnožích a dvou filmových pokračováních.

Batman se vrací i v komiksu

Mladší a modernější verzi Batmana rozvíjí také komiks Mattsona Tomlina, který sám přispěl i k filmovému scénáři. Komiks v únoru vyšel v českém překladu. V této novince se netopýří muž musí postavit svému dvojníkovi. „Vypadá jako Batman, zdánlivě se chová jako Batman, ale zároveň zabíjí lidi, což Batman nikdy nedělá a dělat nechce,“ naznačil překladatel Ľudovít Plata.

„Je mnohem víc plný chyb a pochybností, než býval, je mladší, takže jde do věcí, které by si později víc rozmyslel a naplánoval. Scenáristé nám zatím docela předvádějí, že dokážou Batmana vždy zasadit do aktuální doby, že to není hrdina, který se přežije,“ dodává k aktuálnímu pojetí ředitel nakladatelství Crew Petr Litoš.

Podobně Batmana vnímá i Robert Pattinson. „Vypadá jako velmi specifická postava, ale může být interpretován velice rozdílnými způsoby. Takže je zajímavé sledovat, jak lidé přijmou toto pojetí. Doufejme, že se bude líbit,“ uvedl.

Do kin nový Batman celosvětově vstoupil 3. března, s výjimkou ruských biografů. Studio Warner Bros. tak reaguje na Ruskem vyvolaný konflikt na Ukrajině.

Komiks Batman: Dvojník
Zdroj: Crew