Nabarvené ptáče čeká premiéra ve Francii, část štábu zatím bojuje na Ukrajině

Události: Nabarvené ptáče čeká opožděná premiéra ve Francii (zdroj: ČT24)

Snímek Václava Marhoula Nabarvené ptáče našel po dvou letech distributora, který umožní opožděnou premiéru ve Francii. Jedním z důvodů je i to, že válkou na Ukrajině získal film nový rozměr. Část herců i členů štábu momentálně proti ruským agresorům bojuje.

Film se zúčastnil hlavní soutěže v Benátkách, získal studentskou cenu, ale hlavně na mezinárodním filmovém festivalu vyvolal velký rozruch. Alegorie o krutosti a nevinnosti získala ruskou invazí na Ukrajinu nový rozměr. Část filmu se v zemi aktuálně zkoušené válkou natáčela.

„Část štábu, část produkce, spoustu spolupracovníků je z Ukrajiny a jsou tam a jsou teď v první linii a bojují za svou zemi,“ říká herečka Jitka Čvančarová. „Zrovna ve štábu a mezi všemi herci, kteří hrají v mém filmu, děláme sbírku na zakoupení vojenského vybavení, protože jeden z nich slouží v něčem, co nazýváme speciální síly nebo speciální jednotky,“ dodává režisér filmu Václav Marhoul. 

Pařížská premiéra filmu byla zorganizována u příležitosti jeho distribuce na nosiči Blu-ray. „Kdyby se tady film dostal před komisi, tak by jistě zakázala jeho promítání v kinech pro mládež do 18 let. S distribucí Blu-ray je to snazší,“ komentuje francouzskou premiéru Jean-Aria Mouy z distribuční společnosti Celluloid Dreams.

Francouzská zdrženlivost

Snímek se ve Francii v kinech vůbec nepromítal, zčásti kvůli pandemii koronaviru. „Film se dostal do světové distribuce v době covidu, po prvním promítání v Benátkách se ale začátkem roku 2020 všechno změnilo,“ říká k tomu Mouy.

Jedním z důvodů, proč se film ve Francii v kinech nepromítal, bylo i to, že žádný z francouzských distributorů černobílému a složitému filmu s tříhodinovou stopáží nevěřil. „Když to není v tvrdé produkci a distribuci Američanů, tak jsou Francouzi prostě zdrženliví,“ domnívá se velvyslanec České republiky ve Francii Michal Fleischmann.

Teď snímek konečně míří k francouzskému publiku – za okolností, které nikdo nedokázal předvídat.