Místo milostného života války a reformy. Pokračování série představí vládu Marie Terezie

Jedna z nejvýznamnějších vladařek historie neprohrává jen na poli válečném, ale i ve vztahu s manželem Františkem Štěpánem Lotrinským. V této situaci zastihne Marii Terezii pokračování koprodukční minisérie, která nese jméno této panovnice. S jejím dalším osudem diváky seznámí program ČT1 ve středu 1. a v neděli 5. ledna, vždy od 20 hodin.

První dva díly si zkraje letošního roku nenechaly ujít více než dva miliony diváků. Dozvěděli se v nich, jak Marie Terezie vyrůstala, v dalších dvou dílech podle tvůrců zjistí, jaká byla panovnice.

„Nejde o běžnou minisérii. Pokračování nás povzneslo na jinou úroveň a místo milostného života královského páru jsme se tentokrát zabývali vládou, reformami a válkou. Marii Terezii ukazujeme jako komplexní ženu, a ne jen jako idealizovanou panovnici,“ slibuje režisér Robert Dornhelm.

Ke změně došlo také v obsazení. Zatímco císařovnina manžela Františka Štěpána I. Lotrinského hraje opět Vojtěch Kotek, rakouskou herečku Marii-Luise Stockingerovou vystřídala její krajanka Stefanie Reinspergerová, která obrazu panovnice v pozdějších letech více odpovídá.

„Tentokrát je hlavně o osamělé ženě, která se snaží dělat politiku ve světě ovládaném muži. V tom vidím modernost tohoto příběhu,“ říká herečka o nových dílech.

Nevíme jak, ale víme co

Válka, která zmítala Evropou v polovině 18. století, přinese na scénu také novou kontroverzní postavu, nemilosrdného vojevůdce, barona Trencka, na jehož pomoc se Marie Terezie spolehne ve svém válečném tažení, které má ochránit rakouské země před agresí pruského krále Fridricha Velikého.

Vladařčin manžel František Štěpán se ve snaze financovat válečné úsilí uchýlí k obchodování s úhlavním nepřítelem své ženy, a nejen to se stane jádrem jejich manželské krize.

„Nikdy se už nedozvíme, jak ti dva věci řešili, ale víme, co řešili. Například svůj vztah k Prusku. Marie Terezie s Fridrichem Velikým válčila, František s ním čile obchodoval. Marie Terezie Barona Trencka obdivovala, František Štěpán správně odhadl, že je psychopat. To jsou reálné události, na kterých se dá postavit manželská zápletka,“ domnívá se scenáristka Mirka Zlatníková.

Zuzana Stivínová a Vojtěch Kotek představují pokračování Marie Terezie (zdroj: ČT24)

„C. a K.“ koprodukce

Pokračování opět vznikalo v koprodukci čtyř zemí: Česka, Rakouska, Maďarska a Slovenska. K natočení dalších dílů přispělo, že osobnost Marie Terezie v sobě spojuje mnohá současná témata. „Ať už je to postavení ženy ve společnosti a v politice, volba mezi zájmy kariéry a rodiny, nebo konflikt morálky a vysokých cílů s reálnou politikou v rozbouřené Evropě,“ vyjmenoval ředitel vývoje pořadů a programových formátů Jan Maxa.

Z českých herců se v historickém dramatu objeví také Zuzana Stivínová, Lenka Vlasáková, David Švehlík nebo Kryštof Hádek.