Lenny novým albem vzpomíná na Linkin Park a další rock ze svých teenagerských časů

Rozhovor s Lenny o novém albu (zdroj: ČT24)

Zpěvačka Lenny vydává nové album. Novinka Heartbreak Culture je podle jejích slov rockovější než předchozí. Na jedné z písní se ostatně producentsky podepsal Mike Shinoda z Linkin Park. Držitelka šesti ocenění Anděl stojí za novou nahrávkou také autorsky. Nejen své poslední písně se chystá fanouškům představit naživo koncem listopadu na koncertě v pražském O2 universu.

Album Heartbreak Culture napsala Lenny opět v angličtině. V Anglii studovala na hudební škole a studium jí pomohlo dodat uměleckou sebejistotu. „Krásně to podpořilo individualitu a kreativitu. To, co mně trošku vadilo v Čechách na lidušce, se tam rozpustilo, třeba obavy z veřejného vystupování,“ uvedla.

Na novém albu se prý vrací k muzice, kterou poslouchala jako teenager. Třeba Linkin Park, Avril Lavigne nebo Pink. „Posluchačsky jsem rock vnímala vždycky silně a jeden z důvodů, proč je to album takhle žánrově zaměřené, je velká poptávka ze strany fanoušků, protože když jsme vystupovali s kapelou live, hráli jsme třeba Led Zeppelin jako cover,“ upřesnila.

Písně od Mikea Shinody i z Times Square

S některými svými idoly měla možnost se i pracovně potkat. Mike Shinoda z Linkin Park jí produkoval skladbu Lithium, která ležela několik let v šuplíku a dostala se až na nahrávku Heartbreak Culture.

„Produkoval to živě na jedné internetové platformě. Vedle běžel chat, ke kterému jsem se připojovala, a lidi psali různé komentáře. Celé se to dělo v přímém přenosu. Rozhodoval se spontánně. Pak jsme spolu ještě komunikovali e-mailem, ptal se, jestli jsem skutečně spokojená. Musela jsem si trošku zvykat na podobu té písničky, ale byla to v první řadě krásná zkušenost,“ popsala spolupráci se Shinodou.

Na novince posluchači najdou také třeba píseň Overdosed, která se objevila v celosvětové kampani Spotify na billboardu na Times Square.

Do zahraničí se Lenny se svou hudbou vydává i osobně. Album Heartbreak Culture natáčela v Berlíně či Liverpoolu. Nedávno koncertovala před asi dosud největším publikem na festivalu Sziget v Maďarsku.

A její singl Hell.o jí získal fanoušky nejen v Česku, ale pomohl jí prorazit také na italský trh, kde skladba patřila jednu dobu k nejhranějším v tamních rádiích. „Italské publikum pro mě bylo velký zážitek, protože to je extrémně temperamentní publikum. Je to takový Hollywood, protože když se vaše tvář objeví na televizi, tak vás mají za hvězdu,“ vzpomíná.

V Česku ji 24. listopadu čeká její dosud největší sólový koncert. Už dvakrát překládané vystoupení v O2 universu bylo původně plánované k předchozí desce, nakonec ale Lenny na chystané show představí i písně z novinky.