Foglarova Záhada hlavolamu slaví 80 let od svého vzniku. O Vontech teď vypráví komiks Rváčov

Události ČT: Vonty připomíná komiks Rváčov (zdroj: ČT24)

Jeden z nejslavnějších příběhů od Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu slaví osmdesát let od svého vzniku. Román inspiroval několik generací, například k hledání tajemných Stínadel. O dětech, které se staly skutečnými Vonty, nyní vypráví nový komiks s názvem Rváčov.

Jaroslav Foglar popsal Vonty jako záhadné a nepřístupné kluky se žlutými špendlíky na klopě. Pravou polohu Stínadel ale nikdy neodhalil. Děti si je našly samy, například i v uličkách staré Prahy. Staroměstští Vontové se měli scházet například na Anenském náměstí. 

Známá zákoutí z neznámého pohledu ukazuje komiks Rváčov, který sleduje osudy jedné vontské party v době normalizace.

„V šedesátých letech a na začátku sedmdesátých ještě vycházely Foglarovy knihy, ale v osmdesátých už byl po nich hlad a bylo to takové kouzlo zakázaného ovoce. Stejně je to podle mě i s těmi Vonty, kdy v tom období pubertálního vzdoru je to takový ideální negativní vzor,“ řekl kreslíř Richard Fischer.  

Stojí Vontové za krádeží Foglarova deníku?

Autoři komiksu vycházeli z autentických vzpomínek, hledání pamětníků však nebylo jednoduché. Stejně jako ti knižní, tak i skuteční Vontové udržovali svou činnost v tajnosti. „S některými jsme se setkali, ale bylo to velmi těžké s nimi navázat nějaký kontakt,“ uvedl Fischer.  

Scenárista Džian Baban řekl, že kvůli tomu, že šlo o fragmentární příběhy, bylo nutné je doplnit nějakou fikcí. Skutečným Vontům komiks připisuje například dosud nevyřešenou krádež z roku 1997. Z pražské výstavy tehdy zmizel ježek v kleci a hlavně originální Foglarův dětský deník. „Použili jsme to čistě jako prvek, jako nějakou událost, která nám přijde zajímavá jako záhada,“ dodal Baban. 

Tradice Vontů pokračuje i dnes, na zdech se stále objevují znamení a vzkazy. „Vontové byli vždycky neradi, když do jejich čtvrti někdo chodil, když tam něco dělal. To v tom vontském hnutí zůstává pořád,“ uvedl historik ze Skautské nadace Jaroslava Foglara Roman Šantora. Stejně tak je to i s osmdesát let starým heslem Vontů: „Nevyzraďme nic, co víme – mlčenlivost chrání nás!“.