Festival Zlatá Pecka představí Mozarta. „Nejlepší cesta k takzvané vážné hudbě,“ říká pěvkyně Pecková

Začal festival Zlatá pecka (zdroj: ČT24)

Mezzosopranistka Dagmar Pecková zahájila ve své rodné Chrudimi šestý ročník hudebního festivalu Zlatá Pecka. Operní pěvkyně, která je pořadatelkou přehlídky, letošní dramaturgii zaměřila především na tvorbu Wolfganga Amadea Mozarta. Program se koná i v dalších městech.

Letošní ročník začal mší a koncertem v chrudimském v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Sakrálním prostorem se nesla Mozartova duchovní tvorba, zejména Spatzenmesse (Vrabčí mše) pro sólový kvartet, instrumentální soubor, varhany a spojené sbory. „Někde je psáno, že když andělé pracují, hrají Bacha, když odpočívají, hrají Mozarta,“ podotkl dirigent Tomáš Židek.

Mozartovský program pokračuje v pondělí výběrem árií a scén z Mozartových oper, pod názvem Fenomén Mozart je nastudovala Komorní filharmonie Pardubice. V dalších dnech se v chrudimském Muzeu barokních soch uskuteční koncert Kytara v opeře – Opera v kytaře?, Mozartovy skladby v úpravě pro klasickou kytaru zazní i na Přihrádku v Pardubicích.

„Jeho hudba je úchvatná a vlastně svým způsobem i lidová. Když se chcete dostat na kobylku takzvané vážné hudby, i když to vážná hudba není, tak je Mozart nejlepší cesta,“ domnívá se Pecková.

Amadeus přijede z Mladé Boleslavi

Celkem je v hlavním programu Zlaté Pecky naplánováno 12 představení nejen spojených s Mozartem. Kromě Chrudimi i v Holicích, Pardubicích a České Třebové. Mezzosopranistka na festivalu vede také mistrovské lekce, podobně, jako je v minulosti vedla její slavná kolegyně Maria Callasová. Tu Pecková ztvárňuje s úspěchem už několikátou sezonu v činoherním představení Městského divadla Mladá Boleslav. To ale na festival Zlatá Pecka přivezlo své nastudování divadelní hry Amadeus, z níž vychází Formanův oscarový film.

Festival zakončí 29. srpna inscenace Carmen Y Carmen. Vášnivou hrdinku Bizetovy opery v ní, každá po svém, ztvárňují Dagmar Pecková a herečka Bára Hrzánová. Zastoupena je na Zlaté pecce i reggae ikona Bob Marley – v mottu, které letošní ročník doprovází: „Je jedna dobrá věc na hudbě. Když vás zasáhne, necítíte žádnou bolest.“