Evropskou filmovou cenu za nejlepší snímek roku získal Trojúhelník smutku

Nejlepším evropským filmem roku je Trojúhelník smutku švédského režiséra Rubena Östlunda. Oceňovaný snímek získal hlavní cenu na slavnostním večeru Evropské filmové akademie (EFA). V kategorii krátkých filmů neproměnil nominaci snímek Milý tati česko-vietnamské režisérky Diany Cam Van Nguyenové.

Trojúhelník smutku, který letos získal i Zlatou palmu za nejlepší film na festivalu v Cannes, je sondou do mezilidských vztahů i sociálních vazeb.

Satira o třídních vztazích a západní společnosti sleduje luxusní plavbu, která skončí ztroskotáním na pustém ostrově. Hierarchie společnosti, již tvoří miliardáři, pár z módní branže a uklízečka, se v boji o přežití naprosto změní.

Evropská filmová akademie udělila snímku i cenu za nejlepší scénář a mužský herecký výkon (Zlatko Burić). Östlund byl rovněž vyhlášen nejlepším režisérem.

Nejlepší herečkou je podle EFA Vicky Kriepsová z Lucemburska, která ve filmu Korzet ztvárnila Alžbětu Bavorskou zvanou Sisi.

Nejlepší komedií je španělský snímek Dobrý šéf, který natočil Fernando León de Aranoa, a cenu pro nejlepší animovaný film si z Reykjavíku odváží francouzský režisér Alain Ughetto za snímek Interdit aux chiens et aux Italiens (Psům a Italům vstup zakázán).

Filmy s českou vazbou neuspěly

Cenu za krátký film získal francouzsko-slovinský animovaný dokument Babiččin sexuální život, v této kategorii neuspěl snímek Milý tati česko-vietnamské režisérky Diany Cam Van Nguyenové.

Cenu FIPRESCI za objev roku má film Tělíčko o mladé Agatě, která v roce 1900 přijde při porodu o dítě, a o tom, co následuje. V této kategorii neuspěl snímek 107 matek režiséra Petra Kerekese, který byl natočen v česko-slovensko-ukrajinské koprodukci a vypráví o osudech obyvatelek ženské věznice v ukrajinské Oděse.

Slavnostní večer dal prostor i dění na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Pětice ukrajinských producentů prostřednictvím krátkých videí vyzvala lidi, aby dál chodili do kin na dobré filmy a podporovali Ukrajinu. Jejich příspěvek sklidil v sále dlouhé a hlasité ovace. Svou cenu věnovali ukrajinskému filmovému archivu v Kyjevě.

Jeden host v sále se po jejich projevu zvedl s ukrajinskou vlajkou, na které byla napsaná výzva k propuštění ukrajinského lidskoprávního aktivisty a novináře Maksyma Butkevyče.

K divákům v sále promluvila prostřednictvím videa i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, jejíž evropská koncepce ochrany klimatu European Green Deal získala cenu filmové akademie za udržitelnost.

Evropské filmové ceny patří mezi nejprestižnější ocenění v oboru. Přibližně 4400 členů Filmové akademie mohlo hlasovat o vítězích v několika kategoriích, podobně jako při předávání Oscarů v USA.