Zlatou palmu získal v Cannes Trojúhelník smutku švédského režiséra Östlunda

Zlatou palmu pro nejlepší film na letošním 75. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes získal snímek Triangle of Sadness (Trojúhelník smutku) od Rubena Östlunda. Zlatou palmu získal tento švédský režisér již podruhé, tentokrát za satirický snímek o třídních vztazích a západní společnosti.

„Když jsme začali natáčet tento film, měli jsme jeden cíl: pokusit se udělat opravdu zajímavý film pro diváky, který je dovede k zamyšlení. Chtěli jsme je pobavit, ale také, aby si po zhlédnutí filmu kladli otázky a měli si o čem povídat,“ uvedl oceněný Östlund při přebírání Zlaté palmy.

Jeho Trojúhelník smutku je sondou do mezilidských vztahů i sociálních vazeb. Sleduje luxusní plavbu, která skončí ztroskotáním na pustém ostrově. Hierarchie společnosti, již tvoří miliardáři, pár z módní branže a uklízečka, se v boji o přežití naprosto změní.

Druhou nejprestižnější cenu Grand Prix získali rovným dílem Francouzka Claire Denisová za film Stars at noon a nejmladší účastník soutěže Belgičan Lukas Dhont za film Blízko (Close). Cenu za režii si odnesl Jihokorejec Pak Čchan-uk za snímek Heeojil gyeolsim (Decision to leave).

Cenu za nejlepší herecký výkon získala Zar Amír Ebrahímíová původem z Íránu za roli ve filmu Holy Spider (Les Nuits de Mashhad). Ve snímku podle skutečných událostí o vícenásobném vrahovi, který se zaměřuje na sexuální pracovnice v íránském městě Mašhad, si zahrála novinářku. Herečka žije od roku 2008 ve Francii, při přebírání ceny poděkovala, že ji země přijala, uvedla AFP.

Nejlepší herecký výkon v hlavní roli podle poroty podal Song Kang-ho z Jižní Koreje ve filmu Beurokeo (Broker) o rodině, která se snaží najít nový domov pro opuštěné dítě. Pětapadesátiletý herec hrál také ve snímku Parazit, který vyhrál Zlatou palmu před třemi lety.

O hlavní cenu se letos v Cannes ucházelo celkem 21 snímků. O vítězích rozhodovala porota, které předsedal francouzský herec Vincent Lindon.

Česká republika letos v hlavní soutěži zastoupena nebyla. V sekci Cannes Classics byl uveden snímek Věry Chytilové Sedmikrásky v digitálně restaurované podobě. Za úspěch pro českou kinematografii lze považovat i grant ve výši pět tisíc eur, který v programu Work in Progress získala studentka animované tvorby na pražské FAMU Darja Kaščejeva. Za svůj předchozí snímek Dcera obdržela Studentského Oscara a na „velkého“ Oscara byla nominována.

Návrat k plné parádě

Letošní ročník byl pro Cannes návratem s plnou parádou. V předchozích dvou letech museli organizátoři kvůli pandemii program omezit nebo dokonce úplně zrušit. Lesku festivalu pomohli i hollywoodští hosté, největší pozornost přitáhl Tom Cruise.

Tom Cruise na festivalu v Cannes
Zdroj: Vianney Le Caer/APInvision

Ten přijel uvést pokračování filmu Top Gun, jenž se po světové premiéře v Cannes už promítá i v tuzemských kinech. „Kolem něho bylo uspořádáno velkolepé divadlo. Když šel po červeném koberci, nad festivalovým palácem přeletěly stíhačky. Zastínil i další výrazné osobnosti jako Sharon Stoneovou,“ domnívá se zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Výrazně vzrostla také televizní sledovanost canneského dění. „Přispělo k tomu, že ceremoniály se přesunuly na veřejnoprávní stanici. Čísla sledovanosti i díky tomu byla čtyřnásobně vyšší v porovnání s předchozími lety,“ upřesnil Šmíd.