Eminemovi vadí, že republikán Ramaswamy používá v kampani jeho hudbu

Americký rapper Eminem požádal republikánského kandidáta na prezidenta Viveka Ramaswamyho, aby v předvolební kampani nepoužíval jeho hudbu. Dopis s výzvou zaslala podnikateli Eminemova nahrávací společnost BMI. Zástupci Ramaswamyho kampaně řekli CNN, že prezidentský kandidát žádosti Eminema vyhoví.

Vivek Ramaswamy v polovině srpna na setkání s voliči nečekaně vystoupil s hitem Lose Yourself, za nějž Eminem v roce 2003 jako první hiphopový umělec v historii vyhrál Oscara za nejlepší původní píseň.

BMI nyní Ramaswamyho požádala, aby přestal hudbu známého rappera ve své předvolební kampani používat. Společnost „obdržela sdělení“ od Eminema, který se ohradil proti tomu, aby republikán používal jeho skladby. „BMI bude od tohoto data považovat jakékoli přehrávání Eminemových děl v rámci kampaně Vivek 2024 za podstatné porušení své licence,“ dodala společnost.

Zástupci Ramaswamyho kampaně řekli CNN, že prezidentský kandidát bude Eminemovu žádost respektovat. „Vivek prostě vystoupil na pódium a odvázal se,“ uvedla mluvčí kampaně Tricia McLaughlinová. „K nelibosti amerického lidu budeme muset rapování přenechat skutečnému Slim Shadymu,“ dodala s odkazem na Eminemovo alter ego.

Ramaswamy je považován za vycházející hvězdu, zvláště po debatě republikánů minulý týden. Podnikatel v biotechnologickém sektoru se do kandidatury na prezidenta pustil bez předchozích politických zkušeností.

Proti politickému využití hudby se ohrazovali Rolling Stones i Springsteen

To, že politici dostávají dopisy kvůli výběru písní pro svou kampaň, se v americké politice už stalo tradicí, podotkla BBC.

Trump obdržel desítky dopisů od hudebních hvězd, včetně Rolling Stones, Queen, Adele a Pharrella Williamse, ve kterých ho informovaly, že nemá povolení používat jejich hudbu na předvolebních a prezidentských akcích.

Skupina Foo Fighters se v roce 2008 ohradila proti republikánovi Johnu McCainovi kvůli tomu, že během své prezidentské kampaně použil jejich skladbu My Hero. Folkový zpěvák Jackson Browne zase McCaina zažaloval, aby ho donutil přestat používat píseň Running on Empty. Bruce Springsteen odsoudil prezidenta Reagana za to, že plánoval použít Born in the USA pro svou volební kampaň v roce 1984. 

BBC připomíná, že z právního hlediska nepotřebují američtí politici přímé svolení umělců, pokud si například i od BMI nebo Americké společnosti skladatelů, autorů a vydavatelů (ASCAP) pro kampaň zakoupí licenční balíček, který v souladu s autorskými právy umožňuje využívat miliony skladeb pro politické účely.

Umělci však mají právo svou hudbu z tohoto seznamu odstranit. Učinili tak Rolling Stones a Eminem je následoval poté, co se ohradil proti improvizovanému provedení jeho hitu Lose Yourself Vivekem Ramaswamym.