Emil Zátopek se už rozbíhá. První klapka Ondříčkova filmu padla na stadionu v Březnici

Režisér David Ondříček začal natáčet nový film o životě Emila Zátopka. Legendárního běžce ztvárňuje Václav Neužil, jeho ženu Danu si pak zahrála Martha Issová. Oba dva kvůli svým rolím podstoupili speciální tréninky, a to i s Barborou Špotákovou. Do kin by se mělo dílo o olympijském vítězovi dostat ještě před příštími hrami v létě 2020 v Tokiu. Koproducentem snímku je Česká televize.

Filmaři odstartovali odkládané natáčení na atletickém stadionu v Březnici u Příbrami, který zaskakuje za kutnohorské sportoviště. „Jsme v roce 1948 a točíme scénu, kdy Emil vyhrál svůj závod a tady na tomto stadionu se poprvé setkává se svou budoucí ženou,“ přiblížila mluvčí filmu Uljana Donátová.

Březnici si tvůrci vybrali kvůli tomu, že dochovaná tribuna dobře evokuje dobovou atmosféru. „Stadion jsme nemuseli nijak zvlášť upravovat, stačilo doplnit dobové reklamy a provést drobné úpravy a mohlo se točit. Další stadiony samozřejmě budeme muset nějak suplovat. Velký helsinský, na kterém Zátopek vyhrál tři zlaté olympijské medaile, se bude točit v Brně na stadionu Za Lužánkami, který už bude speciálně upravován,“ popsala Donátová.

Emil Zátopek byl nejen fenomenální běžec, ale i neskutečný charakter jako člověk. Měl tu nevýhodu, že závodil a žil v neuvěřitelně problematické době.
David Ondříček
režisér

Pokud jde o samotný příběh, bude podle ní zaměřen nejen na sport, ale má rovněž zachycovat pohnutý, dramatický lidský osud. „Film je rámován rozhovorem Zátopka s Ronem Clarkem, což byl významný běžec, který v době, kdy ztratil šanci na své olympijské vítězství, prožíval velkou osobní krizi, Emila navštívil a ve vzájemných rozhovorech se vlastně odkrývají situace, které provázely Emilovu kariéru,“ nastínila.

Zahrát sportovní výkon

Zátopkova představitele našli tvůrci v herci Dejvického divadla Václavu Neužilovi. „Neužil je Emilu Zátopkovi neuvěřitelně podobný,“ poznamenala Donátová. Ze stejného divadelního souboru jako Neužil je i Martha Issová ztvárňující Danu Zátopkovou. Oba herci pak absolvovali sportovní tréninky.

Neužil se připravoval na roli pod dohledem atletického trenéra Jana Pernici, Issová si pak prošla oštěpařskou přípravou, trénovala také s Barborou Špotákovou, která má sama zlaté medaile z olympiád. „Issová navštívila i Danu Zátopkou, která jí dala pár připomínek k jejímu vrhačskému stylu,“ doplnila mluvčí filmu.

V současnosti filmový štáb provádí pouze jarní předtáčky, hlavní část natáčení by měla začít až v polovině srpna a točit budou až do konce září.