Divadlo Viola zahájilo šedesátou sezonu koláží z díla Karla Čapka, kritizuje i dnešní společnost

Události: Divadlo Viola uvede hru vytvořenou z textů Karla Čapka (zdroj: ČT24)

Pražské Divadlo Viola vstupuje do šedesáté sezony premiérou hry Vyžeňte lvy! Jde o humornou koláž drobných textů a apokryfů Karla Čapka. Inscenací chtějí divadelníci připomenout dramatika a spisovatele, jenž uměl psát velmi kritické texty vůči tehdejší společnosti, které zůstávají aktuální i dnes.

Čtyři apokryfy, které si vybrala režisérka Lída Engelová, napsal Čapek před devadesáti lety. Podle herečky Báry Hrzánové společnost tehdy trápily podobné problémy. „Lidé se moc nemění, jde jenom o to, přiznat si stejné chyby a paralely, které máme společné,“ myslí si Hrzánová. 

Podle režisérky Engelové byl Karel Čapek ve svých textech a apokryfech víc vizionářský, než možná chtěl. Zvláště pak v komentování české politické scény. „Ta hra není o Karlu Čapkovi, ale o nás, očima Karla Čapka, kdyby je měl v roce 2022,“ vysvětluje režisérka. 

Karla Čapka trápil stav světa a české společnosti. Proto se snažil aktivně komentovat a zasahovat do společenského dění. Jako člen československého Pen klubu byl v době hrozby nacistické okupace jednou z hlavních tváří odporu. Sedmkrát byl nominován na Nobelovu cenu.

Šedesát sezon divadlo připomíná výstavou fotografií slavných herců, kteří k Viole patří, mimo jiné i fotografiemi nedávno zesnulého Josefa Somra.