TÉMA

Divadlo Viola

Divadlo Viola má Nobelovku, inscenaci o etickém rozměru vědecké práce

Dva špičkoví vědci učinili společný objev. Nobelovu cenu ale může získat jenom jeden z nich. Fiktivní rozhovor těch, kteří stáli u objevu štěpení jádra, uvádí ve světové premiéře pražské Divadlo Viola. Hru s názvem Nobelovka napsal francouzský dramatik Cyril Gély. Aktéry dramatu v režii Radovana Lipuse představují Jan Šťastný, Apolena Veldová a Kateřina Seidlová.
7. 2. 2024|

Chce říct děkuji, dokud ví, co to slovo znamená. Hrdinka inscenace Vděk trpí afázií

Pražské Divadlo Viola v české premiéře převedlo na jeviště knihu Vděk, jejíž autorkou je francouzská prozaička Deplhine de Viganová. Úsměvný a zároveň dojemný příběh přibližuje afázii, poruchu, která ovlivňuje schopnost mluvit a porozumět řeči. V hlavní roli se představuje Klára Cibulková.
13. 11. 2023|

Režisér Sedláček zinscenoval setkání Haase a Mandlové. Ve skutečnosti si neodpustili

Pražské komorní divadlo Viola je svědkem setkání dvou hvězd prvorepublikového stříbrného plátna. Inscenace Hugo Haas & Adina Mandlová fabuluje, co by si řekli někdejší filmoví kolegové a milenci, kdyby v druhé polovině svých životů našli společnou řeč. Hru napsal a také režíroval jinak především filmový režisér Robert Sedláček. Do titulních rolí obsadil Jaromíra Dulavu a Kláru Cibulkovou.
23. 5. 2023|

Divadlo Viola zahájilo šedesátou sezonu koláží z díla Karla Čapka, kritizuje i dnešní společnost

Pražské Divadlo Viola vstupuje do šedesáté sezony premiérou hry Vyžeňte lvy! Jde o humornou koláž drobných textů a apokryfů Karla Čapka. Inscenací chtějí divadelníci připomenout dramatika a spisovatele, jenž uměl psát velmi kritické texty vůči tehdejší společnosti, které zůstávají aktuální i dnes.
29. 10. 2022|

Jiřina Bohdalová a Milan Kňažko hrají jako o život

Divadlo Na Jezerce si pro předvánoční premiéru vybralo slavnou hru Gin Game amerického autora D. L. Coburna. Hlavní a jediné role v tragikomickém příběhu o vášni hráče a štěstí začátečníka ztvárnili Jiřina Bohdalová a Milan Kňažko.
6. 12. 2019|

Hodina diplomacie v Divadle Viola rozhoduje o osudu Paříže

Osudový dialog, který zachránil Paříž, vedou v pražském Divadle Viola. Hra Hodina diplomacie rekapituluje události ze srpna 1944, kdy mělo francouzské město na rozkaz Hitlera shořet. V komorním dramatu jeho osud závisí na hercích Janu Šťastném a Hanuši Borovi.
20. 3. 2019|