Detektivka podle Marie Poledňákové. Do kin přichází Ten, kdo tě miloval

Do kin přichází Ten, kdo tě miloval (zdroj: ČT24)

Rodinná komedie i duchařská detektivka – hned několik žánrů kombinuje režisér Jan Pachl ve své novince Ten, kdo tě miloval. Autor kriminálních filmů a seriálů, třeba Gangster Ka nebo Rapl, tentokrát natáčel podle literární předlohy Marie Poledňákové. Snímek, jehož koproducentem je Česká televize, právě vstupuje do českých kin.

Hrdinkou knižní předlohy je vdova po vyšetřovateli Vanda Kalinová (Soňa Norisová), která v pozůstalosti svého manžela objeví překvapivé dokumenty. Ukazují totiž, že před ní měl její muž tajemství. Pátrání ji dovede k nejmocnějšímu muži v kraji i do její vlastní minulosti. 

Postava kapitána Kaliny (Pavel Řezníček) sice umírá hned v úvodu, ale ve filmu zůstává po celou dobu. Jako duch sleduje vyšetřování vlastního úmrtí. Základní motiv se přitom dostal až do jedné z posledních verzí scénáře, kterých celkem bylo devět. „Geneze toho ducha, který tomu dává hodně, on je klíčem k tomu vyprávění, nebyla jednoduchá. Vzniklo to až kolem osmé verze,“ říká scenárista a režisér Jan Pachl.

Postava ducha pak ovlivňovala i průběh natáčení. „Bylo těžké točit s ním tak, abychom se na něj nedívali. Stal se pak takový zvláštní jev, že jsme si Pavla přestali všímat i v civilu. A on z toho byl strašně nešťastný,“ směje se herečka Soňa Norisová.

Už jako detektivku knihu napsala Marie Poledňáková, režisérka i scenáristka divácky úspěšných rodinných veseloher S tebou mě baví světJak vytrhnout velrybě stoličku nebo Jak dostat tatínka do polepšovny. A komediální žánr nad vážnou stránkou převládá i tentokrát. 

„Komedie je obor, který dělám nejradši. Hrát někoho jiného než zabijáka je paráda. Těch zabijáků bylo poslední dobou moc,“ říká herec Hynek Čermák, který na sebe vzal úlohu trochu popleteného rodinného přítele. Ve filmu se dále objeví Eva Holubová, Lukáš Vaculík nebo Václav Postránecký.

„Už dlouhou dobu jsem toužil udělat komedii. Jak se neustále zaobírám detektivkami a temným světem, tak je dobré občas z toho vyskočit ven, aby vám nehráblo,“ dodává Jan Pachl. S Hynkem Čermákem natáčel současně s filmem Ten, kdo tě miloval také druhou řadu „ostřejšího“ televizního seriálu Rapl, kterou diváci uvidí příští rok.