Czech Press Photo 2022 zná nominace, dominuje jim válka na Ukrajině

Soutěž Czech Press Photo zveřejnila nominace na nejlepší snímky za rok 2022. Letošnímu ročníku jako téma dominuje válka na Ukrajině. Vítězové budou oznámeni 31. ledna v Národním muzeu, následně se oceněné i nominované snímky představí veřejnosti na výstavě.

V osmadvacátém ročníku soutěže vybírala mezinárodní porota nominované fotografie z více než šesti tisíc prací od 234 fotografů a fotografek. 

„Často v Czech Press Photo dominuje silné téma, které charakterizuje uplynulý rok. V roce 2021 to bylo tornádo a rok předtím covid. Do 24. února jsme si mysleli, že pandemie je to nejhorší, s čím se můžeme setkat. A byl to omyl. Válka na Ukrajině se dotkla naprosto všech a stala se tak i stěžejním tématem soutěže,“ uvedl předseda poroty Petr Mlch.

V mezinárodní porotě zasedli mimo jiné i ukrajinští fotografové Jevhen Maloletka a Mstyslav Černov, poslední novináři, kteří dokumentovali válku v obléhaném Mariupolu. „Svou přítomností a znalostí situace na Ukrajině nám byli ohromně nápomocní. Naprosto přesně věděli, co se na snímcích odehrává a o jaké místo či situaci jde, protože často ze stejných míst také přinášeli zpravodajství,“ podotkl Petr Mlch.

Válečný konflikt v různých jeho projevech a důsledcích má dva zástupce v kategorii Aktualita. Týkají se masakrů v Irpini a Buče. Kategorie Reportáž patří válce celá. 

Celkem Czech Press Photo vybírá vítěze v osmi hlavních kategoriích. Kromě zmíněných také Každodenní život, Umění a kultura, Sport, Portrét, Člověk a životní prostředí a Lidé, o kterých se mluví. Uděleno bude rovněž tvůrčí stipendium Grant Prahy. Držitel grantu bude oznámen v průběhu měsíce prosince poté, co ho osobně vybere nový pražský primátor. Druhým rokem se koná také soutěž Czech Photo Junior pro žáky základních a studenty středních škol.