Čtyři minuty o znásilnění. Studentského Oscara může získat animovaný dokument z FAMU

Akademie filmového umění a věd vybrala do finále Student Academy Awards čili studentského Oscara i snímek studentky pražské FAMU Natálie Durchánkové. Jde tak v krátké době už o druhý podobný úspěch tuzemské studentské tvorby. Čtyřminutový animovaný dokument Přes střepy je výpovědí znásilněné a napadené ženy. Jména vítězů zazní v říjnu v Los Angeles.

Ocenění za nejlepší studentské filmové počiny napříč světem se dosud podařilo z české produkce získat dvěma snímkům. V těsně předrevolučních časech pseudodokumentu Jana Svěráka Ropáci a poté až v roce 2020 Dceři, kterou natočila studentka FAMU Daria Kashcheeva. Její loutkový příběh o komplikovaných rodinných vtazích se dostal následně i mezi finalisty „velkého“ Oscara v kategorii krátký film.

Studentský Oscar se uděluje ve čtyřech kategoriích: experimentální, animovaný, dokumentární a hraný film. Mezi dokumenty má český finalista šest konkurentů, až na jednoho britského vznikly všechny ve Spojených státech.

Trauma a jeho zpracování přes střepy

Natálie Durchánková ve čtyřech minutách provází traumatickou zkušeností ženy, která se stala obětí znásilnění a pokusu o vraždu. Snímek, jenž využívá symboliky rozbitého zrcadla, diváky ale zároveň provází nelehkým procesem zpracování tohoto zážitku.

„Když jsem se poprvé setkala s příběhem respondentky filmu, byla jsem ohromena její duševní silou a odolností. Okamžitě jsem věděla, že jsem příběh filmu našla,“ říká autorka snímku.

Přes střepy
Zdroj: FAMU

„Síla respondentky je pro mě inspirativní, a velmi si proto cením, že se její příběh dostane díky finále studentského Oscara do hledáčku širšího publika a mohl by pomoci v cestě k zahojeni i dalším, což já i respondentka považujeme za zcela nejdůležitější,“ dodala.

Trend animovaného dokumentu

Forma animovaného dokumentu umožnila jiný způsob vyjádření než čistý dokument. „Hybridizace, tedy prolínání konvencí hraného, dokumentárního, animovaného a experimentálního filmu je v poslední dekádě silný trend ve světové kinematografii a studentka Natálie Durchánková ji zde prozkoumává v odvážném animovaném dokumentu, který je sugestivní a pohlcující, ale nepracuje s emocionálním nátlakem na publikum. Ukazuje sílu ženské hrdinky, která navzdory brutálnímu činu proměnila zranění v osobní pevnost,“ říká děkanka FAMU Andrea Slováková.

Čeští diváci mohli snímek Přes střepy vidět při premiéře na festivalu Anifilm, od 31. srpna bude součástí pásma čtyř studentských filmů promítaného v kinech.

  • Horečka všedního dne (Miloš Zábranský, 1981, finále)
  • Ropáci (Jan Svěrák, 1988, cena)
  • Krvavý Hugo (Aurel Klimt, 1997, finále)
  • Test (Václav Švankmajer, 1999, finále)
  • Dcera (Daria Kashcheeva, 2019, vítěz)