Zákaz klecových chovů slepic od roku 2027 podpořil i Senát. Spor se povede o náhradu vynaložených nákladů

Události: Senát o zákazu klecových chovů (zdroj: ČT24)

Senát schválil beze změn zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027, jak ho předložila sněmovna. Souhlasil tak i se zvýšením pokut za týrání zvířat nebo zákazem drezúry v cirkusech a podobných zařízeních. Rozhodl o tom po čtyřhodinové debatě v rámci novely o ochraně zvířat proti týrání. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Agrární komora jižních Čech ji považuje za diskriminační krok, pokud nebudou ve stejné době zakázány v zemích, odkud se vejce do Česka vozí. Potravinářům hrozí, že budou mít zmařené miliardové investice.

Horní komora na popud svého zdravotního výboru vyzvala podobně jako sněmovna vládu „k aktivnímu prosazování zákazu klecových chovů na úrovni EU“. Vyžádala si, aby ji kabinet o této věci informoval do konce března příštího roku. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) namítal, že posun v tomto směru lze očekávat až za rok.

O zmírnění zákazu drezúry zvířat, které kvůli natáčení filmů prosazoval senátní zemědělský výbor, horní komora nehlasovala. Podle senátorů by tento zákaz mohlo ministerstvo zemědělství zmírnit v prováděcích předpisech. Výbor tak neprosadil ani zvýšení odškodnění majitelům zrušených kožešinových farem na 4950 korun za norka. Zákon nadále počítá s odškodněním ve výši 3000 korun za norka a 3900 korun za lišku.

Novela zvyšuje na dvojnásobek, tedy až na jeden milion korun pokuty za týrání zvířat. Důvodem je zpřísnění trestů vězení za tyto zločiny. Minimální pokuta za týrání zvířat v takzvaných množírnách je novelou stanovena na 5000 korun až 10 tisíc korun podle míry provinění.

168 hodin: V kleci II (zdroj: ČT24)

Záběry o týrání slepic vyvolaly před dvěma lety debatu o jejich chovu. Řada zákazníků pak přestala takzvaná klecová vejce kupovat. A obchodníci se zavázali, že je do roku 2025 přestanou prodávat.

A reagovali i drůbežáři. Klece nejčastěji nahrazují voliérami s podestýlkou. Teď se obávají, že jejich investice vyjdou nazmar. 

Spory na plénu Senátu se tak vedly i o to, zda kompenzovat drůbežářům náklady na přeměnu chovů. „Tohle je krádež za bílého dne, jestli nebudou kompenzace,“ uvedl ministr Toman. O nich se ale teprve bude jednat.

Devadesátka ČT24: Konec drezury v cirkusech a spor o klecové chovy (zdroj: ČT24)

K zákazu klecových chovů nosnic od roku 2027, který nyní Senát schválil, má výhrady třeba agrární komora jižních Čech.

„Je to diskriminační krok, pokud se (klecové chovy) nezakážou i v zemích, ze kterých se do Česka vajíčka dovážejí, a to i v podobě zpracovaných výrobků, jako jsou sušenky či majonézy. Domníváme se, že je to populistické opatření. Doufáme, že nebudou znehodnocené investice, protože naši výrobci investovali obrovské miliardy do obohacených klecí,“ řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Rizikem je prý i nákaza ptačí chřipkou, která se šíří ve volných chovech.